Dăianu, avertisment privind deficitul României: Dacă facem greşeli mari vom fi pedepsiţi
Pieţele financiare şi-ar putea...
Astfel în nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență se spune că în contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum și a perspectivelor pe termen scurt şi mediu, se constată o serie de creșteri artificiale ale prețurilor la lemnul de foc şi a produselor derivate pentru încălzire.
În România numărul celor care se încălzesc cu lemne este mare, respectiv peste 3 milioane de gospodării. În mediul rural, numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării şi constituie 85,00% din gospodăriile înregistrate în mediul rural, gospodării din mediul rural cu venituri sub media națională.
În documentul citat sem mai spune că: ”Având în vedere faptul că încălzirea pentru populaţie reprezintă o necesitate de viaţă, se impune instituirea unor măsuri de protecție socială în considerarea necesității asigurării garanției respectării dreptului la viață raportat la faptul că încălzirea pentru populaţie, respectiv atunci când categorii întregi de cetăţeni riscă să fie afectate de creşteri de preţ nejustificate, în situaţii speciale şi pe perioade limitate de timp, statul are datoria și obligația să intervină şi să blocheze posibilitatea apariţiei unor astfel de situaţii”.
Inițiatorii OUG atrag atenția că trebuie avut în vedere că pentru administratorii / deținătorii de fond forestier, producătorii de lemn de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc, produsul este unul secundar, iar costurile de producție constau în fracția aferentă de costuri legate de serviciile silvice din anul de producție și de costurile de recoltare. Acestea nu sunt semnificative și permit acestora să comercializeze lemnul de foc / masă lemnoasă cu destinația lemn de foc cu prețuri cuprinse între 60 lei/mc și 543 lei/mc. Însă în prezent, în rețelele de bricolaj / revânzători au fost înregistrate prețuri care depășesc 700 lei/mc.
În document se mai spune șiu că ROMSILVA, întreprindere care deține poziție dominantă pe piața primară a lemnului și pe piața lemnului de foc, cu o cotă de piață de circa 50%, subliniem faptul că aceasta a comercializat masă lemnoasă din producția anului 2022 cu prețuri cuprinse între 178,07 lei/mc și 529,96 lei/mc, în funcție de condițiile de livrare, specie și calitate.
Nivelul de plafonare a prețului
În această situație prețul de 500 lei/mc, respectiv 300 lei/metru ster la lemnul de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc, este unul de echilibru între cerere și ofertă la nivelul lunii august 2022.
În ceea ce privește măsura limitării temporare a exporturilor lemnului de foc şi a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât şi în afara UE, aceasta se va aplica pentru o perioadă limitată de timp.
În considerarea faptului că elementele mai sus menționate vizează interesul general public și constituie situații de urgență și extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată.
Proiectul de act normativ propune:
- Plafonarea prețurilor finale facturate se plafonează la maxim 500 lei/mc cu TVA inclus pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece: lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, rumeguș.
- Plafonarea prețurilor finale facturate la următoarele produse: brichete din lemn - maxim 1500 lei/tonă cu TVA inclus; pelete din lemn maxim - 2000 lei/tonă cu TVA inclus.
Beneficiarii plafonării
Prevederile se aplică consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice, și următoarelor entități: unități de învățământ publice și private, furnizori de servicii sociale, unități de interes local, unități administrativ-teritoriale, precum și unităților din subordinea acestora, unitățile de cult.
În proiectul legislativ se mai prevede că măsurile se aplică până la data de 31 martie 2023.
Vezi AICI textul OUG
Citește și: Sectorul silvic şi industria lemnului, contribuţie de 9,86 miliarde euro anual
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pieţele financiare şi-ar putea...
Ministerul Finanţelor continuă...
România se numără din nou...
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Autoritatea Electorală...
Gabriel Zetea, noul președinte...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...
Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...
Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...