Reuters: ISIS a revendicat atacul terorist din Iran

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Organizația teroristă ISIS
Organizația teroristă ISIS
Statul Islamic își asumă responsabilitatea pentru atentatele mortale din Iran, relatează Reuters.

Într-o declarație postată pe canalele Telegram afiliate, gruparea militantă musulmană sunnită a declarat că doi membri ai ISIS și-au detonat centurile explozive în mulțimea care se adunase miercuri la cimitirul din orașul Kerman, din sud-estul Iranului, cu ocazia aniversării morții lui Soleimani.

Teheranul a acuzat anterior exploziile pe seama "teroriștilor" și a promis răzbunare pentru cele mai sângeroase astfel de atacuri de la Revoluția islamică din 1979. Cele două explozii gemene au rănit, de asemenea, 284 de persoane, inclusiv femei și copii.

"O ripostă foarte puternică le va fi aplicată de mâinile soldaților lui Soleimani", a declarat reporterilor din Kerman prim-vicepreședintele Iranului, Mohammad Mokhber.

Anterior, o sursă neidentificată a declarat agenției de presă de stat IRNA că prima explozie de la cimitirul din Kerman, orașul natal al lui Soleimani, "a fost rezultatul acțiunii unui kamikaze".

"Cauza celei de-a doua explozii a fost, cel mai probabil, aceeași", a declarat sursa pentru IRNA.

Într-o declarație, Consiliul de Securitate al ONU a condamnat "atacul terorist laș" de miercuri din Kerman și a transmis condoleanțe familiilor victimelor și guvernului iranian.

Televiziunea de stat a arătat mulțimi adunate în zeci de orașe din Iran, inclusiv în Kerman, scandând: "Moarte Israelului" și "Moarte Americii".

Autoritățile iraniene au făcut apel la proteste în masă vineri, când vor avea loc funeraliile victimelor celor două explozii gemene, a raportat presa de stat.

Puternicul Corp al Gardienilor Revoluției din Iran a descris atacurile ca fiind un act laș "menit să creeze insecuritate și să caute răzbunare împotriva dragostei și devotamentului profund al națiunii față de Republica Islamică".

Comandantul Gărzilor din Kerman a negat informațiile din mass-media de stat privind un schimb de focuri de armă în Kerman joi.

Președintele iranian Ebrahim Raisi a condamnat "crima odioasă și inumană" de miercuri. Autoritatea supremă a Iranului, liderul suprem Ayatollahul Khamenei, a promis răzbunare pentru atentate.

Organizația teroristă ISIS

În 2022, Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru un atac mortal asupra unui sanctuar șiit din Iran, soldat cu 15 morți.

Printre atacurile anterioare revendicate de Statul Islamic se numără două atentate gemene cu bombă în 2017 care au vizat Parlamentul iranian și mormântul fondatorului Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini.

Statele Unite au negat miercuri orice implicare în aceste explozii și au declarat că nu au nici motive să creadă că Israelul este implicat. Aceasta a declarat că exploziile păreau să reprezinte "un atac terorist" de tipul celor efectuate în trecut de Statul Islamic.

Teheranul îi acuză adesea pe dușmanii săi cei mai mari, Israelul și Statele Unite, că susțin grupurile militante anti-Iran care au comis în trecut atacuri împotriva Republicii Islamice. Militanții baluchi și separatiștii de etnie arabă au organizat, de asemenea, atacuri în Iran.

Asasinarea de către SUA a lui Soleimani într-un atac cu dronă la 3 ianuarie 2020, pe aeroportul din Bagdad, și represaliile Teheranului - prin atacarea a două baze militare irakiene care găzduiesc trupe americane - au adus Statele Unite și Iranul aproape de un conflict în toată regula.

În calitate de comandant-șef al forței de elită Quds, brațul de peste mări al Corpului Gardienilor Revoluției din Iran (IRGC), Soleimani a condus operațiuni clandestine în străinătate și a fost o figură-cheie în campania de lungă durată a Iranului de a alunga forțele americane din Orientul Mijlociu.

Tensiunile dintre Iran și Israel, împreună cu aliatul său, Statele Unite, au atins un nou nivel maxim din cauza războiului purtat de Israel împotriva militanților Hamas din Gaza, susținuți de Iran, ca represalii la ravagiile acestora din 7 octombrie în sudul Israelului.

Milițiile Houthi din Yemen, susținute de Iran, au atacat nave despre care spun că au legături cu Israelul la intrarea în Marea Roșie, una dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume.

Forțele americane au fost atacate de militanții susținuți de Iran în Irak și Siria din cauza susținerii Israelului de către Washington și au efectuat propriile atacuri aeriene de represalii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel