Statul oferă acestor cupluri până la 15.000 de lei. Care sunt condițiile
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Este o variantă nouă și extinsă a unui program mai vechi
Este o variantă nouă și extinsă a unui program mai vechi
Deocamdată este o propunere, ce se face subiectul unui proiect de HG inițiat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. 

De fapt, proiectul act normativ vine să extindă, la nivel național, programul lansat de Gabriela Firea pe vremea când se afla la conducerea Primăriei Capitalei. Există însă diferențe de conținut între documentul de atunci și cel în cauză. Neschimbat a rămas destinatarul acestui inițiative: cuplurile sau persoanele singure care doresc copii. 

Față de forma inițială a proiectului, suma alocată beneficiarilor s-a redus însă, dar procedurile pentru obținerea unei sarcini nu mai fac referire strict la fertilizarea in vitro/ embriotransfer.

Forma actualizată a proiectului de HG prevede că, pentru 2022, programul va putea fi accesat de 2.500 de cupluri sau persoane singure, ajutorul financiar fiind de 15.000 lei pentru "procedurile necesare pentru creșterea natalității" recomandate de un specialist. Forma inițială a programul prevedea o sumă de 22.500 lei pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro/embriotransfer. Pentru 2023, sprijinul financiar va putea fi solicitat de 10.000 cupluri.

Comparativ cu prima formă a proiectului, au fost eliminate condițiile legate de starea de sănătate a cuplurilor sau persoanelor singure, condiții care ar trebui îndeplinite acum fiind: 

- vârsta femeii beneficiare să fie între 20 și 45 de ani;

- beneficiarii să fie cetățeni români;

- procedurile recomandate trebuie să se desfășoare într-o unitate autorizată pe teritoriul României.

Pentru acordarea sprijinului financiar, cei interesați vor trebui să depună o cerere și o declarație pe propria răspundere, alături de o serie de documente doveditoare, ce trebuie depuse în două tranșe.

Modelul cererii, al declarației pe propria răspundere, a documentelor doveditoare, precum și modalitatea de acordare a sprijinului financiar vor fi elaborate de Ministerul Familiei și Ministerul Muncii, în termen de 45 de zile după ce acest proiect va fi oficializat.

Citește și Bani pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic

Noua lege prevede lansarea unui program ce se va desfășura pe parcursul a patru ani și prin care este vizată consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat (clasa de risc seismic I și II) deținute sau administrate de persoane fizice, firme sau autorități și instituții publice.

„Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat are ca obiectiv general proiectarea și execuția lucrărilor de intervenţii la clădirile existente care prezintă niveluri insuficiente de protecție la acțiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor acțiuni seismice în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice, precum și asigurarea funcționalității acestora conform tuturor cerințelor fundamentale și creșterii eficienței energetice a acestora”, scrie, mai exact, în proiectul de lege.

Acest nou program va cuprinde două subprograme. Unul destinat clădirilor multietajate cu destinația principală de locuință și al doilea pentru clădirile aflate în proprietatea autorităților și instituțiilor administrației publice centrale sau locale. Citește mai departe AICI

Citește și Alocațiile pentru acești copii vor crește cu 50%

Gabriela Firea anunță că alocațiile pentru copiii aflați în plasament vor crește cu aproximativ 50% iar sumele pentru cheltuielile personale ale copiilor din centrele rezidențiale se vor majora de 5 ori.

”Copiii orfani și cei dați în grija statului de propriile familii au nevoie de tot sprijinul nostru. Am promis și ne ținem de cuvânt! Din luna iulie, alocația pentru plasament crește cu aproape 50%, iar sumele pentru cheltuielile personale ale copiilor din centrele rezidențiale se măresc de 5 ori! 

Ieri, a fost o zi importantă pentru mine și ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Au fost aprobate în ședința Guvernului României majorări ale sumelor, neschimbate de opt ani, pentru copiii aflați în grija statului.  

Pentru cei 35.000 de copii aflați în grija asistenților maternali, a rudelor, a altor persoane sau în servicii rezidențiale private, majorăm alocația de plasament, cu aproximativ 50%. Astfel, aceasta va ajunge de la 630 la 950 lei/lunar pentru copilul fără dizabilități și de la 945 la 1425 lei/lunar pentru copilul cu dizabilități. Noua sumă a alocației de plasament se va acorda începând cu luna iulie 2022.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel