Știrea pozitivă a zilei. Gunoierii din Ankara dau o nouă viață cărților aruncate în pubele
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Un gunoier turc privește cărțile dintr-o bibliotescă / Foto: cankaya.bel.tr Foto:
Un gunoier turc privește cărțile dintr-o bibliotescă / Foto: cankaya.bel.tr Foto:
Veniturile de pe piața globală a cărților au fost evaluate la 137,12 miliarde USD în 2022 și se estimează că va ajunge la 165,22 miliarde USD până în 2031. Creșterea pieței este însă determinată nu de creșterea numărului cititorilor cât de creșterea cheltuielilor de consum.

În acest context, gunoierii din capitala turcă au deschis o bibliotecă publică formată în întregime din cărți aruncate la gunoi și care ar fi sfârșit în gropile de gunoi, relatează presa din această țară.

Lucrătorii din salubritate spun să în ultima perioadă au constatat că sunt din ce în ce mai multe cărți aruncate la gunoi, motiv pentru care aceștia au decis să le păstreze și să facă ceva constructiv.

Biblioteca, situată în cartierul Çankaya din Ankara, a fost înființată după ce lucrătorii din salubritate au început să colecteze cărți aruncate la gunoi.

Timp de luni de zile, gunoierii au adunat cărți abandonate. Pe măsură ce s-a răspândit vestea colecției, rezidenții au început și ei să doneze cărți direct.

Inițial, cărțile erau împrumutate doar pentru angajați și familiile acestora. Dar, pe măsură ce colecția a crescut și interesul s-a răspândit în întreaga comunitate, biblioteca a fost în cele din urmă deschisă pentru public în luna septembrie a anului trecut.

Toate cărțile găsite sunt sortate și verificate, iar dacă trec de această etapă, sunt puse pe rafturi. De fapt, tot ce se afla în bibliotecă a fost salvat, inclusiv rafturile și operele de artă care împodobesc pereții, potrivit TRT World.

Astăzi, biblioteca are peste 6.000 de cărți care variază de la ficțiune la non-ficțiune și există o secțiune foarte populară pentru copii care are chiar și o colecție de benzi desenate. O întreagă secțiune este dedicată cercetării științifice și există, de asemenea, cărți disponibile în limbile engleză și franceză.

Cărțile sunt împrumutate pe o perioadă de două săptămâni, care poate fi prelungită în funcție de necesități, potrivit agenției Anadolu, presa de stat turcă. Colecția a crescut atât de mult încât biblioteca împrumută cărți școlilor, programelor educaționale și închisorilor.

Această bibliotecă care a fost formată din cărți pe care oamenii le considerau gunoaie este incredibil de populară. Ea este frecvent umplută de copiii lucrătorilor municipali din oraș și de elevii școlilor din apropiere. Există un salon amenajat pentru cititori și table de șah pentru cei care vizitează biblioteca. Puteți chiar să vă bucurați de o ceașcă de ceai în salon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel