Deocamdată, în prezent, piața bursieră europeană arată rezultate bune după raliu, în special pe fondul scăderii acțiunilor companiilor tehnologice din Statele Unite. Cu toate acestea, este pentru a treia săptămână în care fondurile europene au înregistrat ieșiri de capital, subliniază Bloomberg. Iar Bank of America și BlackRock Investment au avertizat că o nouă creștere a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 ar putea da peste cap strategiile investitorilor.
Potrivit lui Seema Shah, de la Principal Global Investors, vaccinarea în Europa este frânată de birocrație și de declarațiile contradictorii ale autorităților. Alt obstacol îl reprezintă, în opinia expertului, luptele politice, întreruperile în aprovizionarea cu vaccinuri și atitudinea societății, destul de reticentă în a accepta imediat noile preparate.
În medie, la nivelul Uniunii Europene s-au făcut 8,96 vaccinări la 100 de locuitori, reiese din datele analizate de Bloomberg. În SUA, această cifră este de 26,48, în Marea Britanie - 34,26 doze, în Rusia - 5,11. Liderul al vaccinării, Israelul, cu 95,35 doze la 100 de persoane.
„Cu riscul de a părea alarmiști, trebuie, din păcate, să recunoaștem faptul că ratele slabe de vaccinare continuă să încetinească relansarea zonei euro”, a spus Peter Vanden Hout, economist-șef la ING Belgia, citat Bloomberg. Bloomberg Economics estimează că o întârziere de una până la două luni a reluării activităților de business ar putea costa economiei UE între 50 de miliarde și 100 miliarde de euro.
Citește și Vaccinul Pfizer. 224.640 doze vor ajunge, luni, în România
Grație noilor contracte cu producătorii de vaccinuri, UE va putea vaccina 75% din populația adultă până la sfârșitul lunii august - cu aproximativ două luni mai devreme decât era de așteptat, apreciază firma de cercetare Airfinity. Dar chiar și așa, va fi prea târziu pentru investitori: lunile de vară sunt de o importanță critică, iar un al doilea sezon turistic mort reprezinită un risc uriaș pentru UE, a comentat Athanasios Vamvakidis, de la Bank of America.
Săptămâna aceasta, autoritățile italiene au blocat exportul către Australia a unui transport de vaccin COVID-19 dezvoltat de compania britanico-suedeză AstraZeneca în colaborare cu Universitatea din Oxford. Lotul a fost produs la o fabrică locală și a însumat 250.000 de doze. Ministerul italian de Externe a considerat că este prea mare comparativ nu numărul de preparate furnizate Italiei și altor țări ale UE. După decizia Italiei, autoritățile franceze dat de înțeles că, într-o situație de forță majoră, ar putea proceda la fel, notează Bloomberg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...