Strategie industrială pentru Marea Britanie. Sunt vizate sectoare cheie

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Pe o stradă din Londra / FOTO: Freepik
Pe o stradă din Londra / FOTO: Freepik
Un program pe zece ani și axat pe opt sectoare cheie ale economiei.

Guvernul laburist din Marea Britanie a anunțat duminică lansarea unei Strategii Industriale pe termen lung, destinată să impulsioneze creșterea economică în opt sectoare esențiale ale economiei. Planul, care vizează o perioadă de zece ani, are ca scop atragerea de investiții în domenii precum producția avansată, energii curate și tehnologiile digitale, relatează agenția EFE.

Sectoare prioritare pentru dezvoltare

Printre sectoarele vizate de noua Strategie Industrială se numără producția avansată, un domeniu care include industrii de vârf precum cea aerospațială, precum și sectorul energiilor curate, cu un potențial ridicat de transformare a economiei britanice. De asemenea, sectorul creativ, apărarea, tehnologiile digitale, serviciile financiare, științele vieții și serviciile profesionale și antreprenoriale sunt incluse în această strategie.

Guvernul laburist speră să creeze o economie "sustenabilă, rezilientă și distribuită pe tot teritoriul", prin reînnoirea acestor sectoare și atragerea de investiții masive, menționează miniștrii Afacerilor și Comerțului, Jonathan Reynolds, și Economiei, Rachel Reeves.

Consultarea companiilor și sindicatelor

În cadrul acestui proces, companiile, sindicatele, investitorii și alte părți interesate vor avea posibilitatea de a-și aduce contribuția la elaborarea Strategiei Industriale, prin intermediul unei Cărți Verzi care va fi prezentată luni. Consultările publice vor fi deschise până pe 24 noiembrie, timp în care actorii economici din Marea Britanie și din întreaga lume își vor putea exprima opiniile și sugestiile.

Această inițiativă va fi prezentată cu ocazia Summit-ului internațional al investițiilor, care va avea loc la Londra, un eveniment ce va atrage companii și investitori din întreaga lume. Lansarea strategiei este considerată un moment important pentru consolidarea poziției Marii Britanii ca destinație atractivă pentru investiții.

Un Consiliu Consultativ pentru o implementare eficientă

Un alt aspect esențial al Strategiei Industriale este formarea unui Consiliu Consultativ, care va supraveghea implementarea planului și va reprezenta interesele companiilor, sindicatelor și regiunilor din Marea Britanie. Acest organism va fi condus de Clare Barclay, CEO al Microsoft UK, care va avea rolul de a asigura că Strategia Industrială beneficiază de o voce clară și puternică din partea mediului de afaceri.

Pe lângă Consiliul Consultativ, guvernul laburist intenționează să înființeze un grup de lucru intern care să se ocupe de buna funcționare a lanțurilor de aprovizionare. Acest grup va avea ca scop oferirea unui mediu de încredere pentru companiile care aleg să investească în sectoarele cheie identificate în strategie.

Stabilitate pe termen lung pentru investitori

Jonathan Reynolds, ministrul Afacerilor și Comerțului, a subliniat că această strategie are rolul de a oferi stabilitate pe termen lung investitorilor, permițându-le să planifice nu doar pentru anul viitor, ci și pentru următorii zece ani sau mai mult. El a subliniat că Marea Britanie trebuie să devină o destinație excelentă pentru investiții, având în vedere contextul economic global și concurența internațională din ce în ce mai acerbă.

Rachel Reeves, ministrul Economiei, și-a exprimat la rândul său optimismul în legătură cu potențialul acestei strategii de a transforma economia Marii Britanii. "Niciodată nu am fost mai optimistă privind viitorul nostru și ceea ce putem realiza împreună", a declarat ea, adăugând că este esențial să construim pe o fundație solidă pentru a face față provocărilor viitoare.

Reacția mediului de afaceri

Reprezentanți ai mediului de afaceri și industriei au reacționat pozitiv la anunțul lansării Strategiei Industriale. Stephen Phipson, directorul general al Federației Companiilor de Producție și Inginerie Make UK, a declarat că această strategie vine într-un moment crucial, într-o lume care s-a schimbat semnificativ în ultimul deceniu. El a observat că ideologia de a lăsa economia și strategia industrială exclusiv în mâinile pieței libere a depășit termenul de valabilitate.

Phipson a subliniat că intervenția guvernului este un prim pas important pentru a aborda "călcâiul lui Ahile" al economiei britanice, care a lăsat țara izolată în raport cu alte economii avansate. El a salutat, de asemenea, angajamentul guvernului de a lucra împreună cu companiile pentru a moderniza sectoarele esențiale.

Producția avansată și parteneriatele public-private

Președintele Airbus UK, John Harrison, a transmis într-un comunicat că firma sa salută includerea producției avansate în Strategia Industrială a Guvernului. Harrison a evidențiat importanța parteneriatelor public-private pentru a stimula inovația și competitivitatea în sectoare de vârf, precum cel aerospațial.

Această strategie este văzută ca o oportunitate de a revitaliza industriile care pot susține creșterea economică pe termen lung, prin investiții masive în cercetare, dezvoltare și producție avansată. În special, includerea producției avansate în strategie oferă perspective pozitive pentru companii ca Airbus, care se bazează pe colaborarea între sectorul public și cel privat pentru a dezvolta tehnologii inovatoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel