Strategii și sfaturi pentru plata creditului la bancă, de la CEO-ul AVBS Credit, Valentin Anghel

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Credit bancar
Credit bancar
Într-o conversație cu DCNews, trainerul de educație financiară Valentin Anghel a dat câteva sfaturi asupra rambursării anticipate a unui credit. 

Valentin Anghel, CEO AVBS Credit, susține, pe baza unei simulări, că rambursarea anticipată este un mit, afirmând că "accesând un credit de 300.000 de lei cu rambursare pe 15 ani, clientul iese mai avantajos, decât dacă accesează aceeași sumă cu rambursare pe 30 de ani, dar apoi se hotărăște să ramburseze creditul anticipat".

În acest context, DC NEWS l-a contactat pe Adrian Asoltanie pentru a afla dacă este sau nu rambursarea anticipată a unui credit ipotecar un mit și care ar fi soluția cea mai avantajoasă pentru creditor. Trainerul de educație financiară ne-a explicat de ce nu este indicat să luăm un credit pe o durată mai mică de timp dacă nu ne putem asuma și o rată mai mare.

Adrian Asoltanie: Singura problemă este că viața nu e matematică

Nu este un mit. Mitul este ceva care nu se întâmplă. Rambursarea anticipată, dacă o face persoana respectivă așa cum explic eu oamenilor de 9 ani de zile, îi ajută să economisească ani de zile din credit și mii sau zeci de mii din dobânda pe care altminteri nu ar mai da-o băncii. Socoteala pe care o face domnul în care el spune că este mai bine în loc să faci creditul pe 30 de ani și după aceea să bagi plăți anticipate, mai bine să faci un credit mai scurt, să îl lași pe 15 ani și atunci beneficiul este mai mare.... Matematic da, așa este, dar singura problemă este că viața nu e matematică.

În primul rând, o persoană care își asumă un credit pe 15 ani își asumă din start o rată mai mare, o rată mult mai consistentă. Pe parcursul celor 15 ani există și perioade în care persoana respectivă are venituri în scădere sau venituri care dispar cu totul, sau care are situații din care are cheltuieli foarte mari, probleme de sănătate, probleme de cuplu, divorțează de soț sau de soție, copiii au probleme medicale, adică apar tot felul de situații, ori, dacă tu te-ai obligat din start la un credit pe 15 ani la o rată mai consistentă tu nu mai ai cum să mai dai înapoi.

"Le recomand oamenilor să meargă pe o durată mai mare"

Cu alte cuvinte, eu le recomand în general oamenilor să meargă pe o durată mai mare, astfel încât să aibă un efort mai mic și dacă îți permiți, faci plăți anticipate, dar dacă nu îți permiți și intri în dificultate să nu fii strâns de gât de creditul respectiv.

Aflați mai multe pe DCNEWS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Caniculă
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...


pixel