Producţia de ţiţei a României continuă să scadă
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Potrivit proiectului, valoarea taxei de școlarizare va trebui comunicată candidaților cu cel puțin jumătate de an înainte de admitere. În plus, valoarea taxei nu va putea fi modificată pe perioada unui ciclu de studii pentru aceeași promoție de studenți.
Există și la ora actuală o prevedere asemănătoare însă aceasta se aplică numai facultăților de stat. Mai precis, actuala reglementare prevede că în instituțiile de învățământ superior de stat taxele anunțate se mențin pe toată durata normală a unui ciclu de studii, putând fi totuși indexate cu maximum rata inflației, pentru aceeași promoție de studenți.
Această măsură este propusă pentru a oferi mai multă previzibilitate studenților, care vor ști cu exactitate cât vor plăti pentru educația lor. În prezent, taxele de școlarizare pot fi majorate în mod unilateral de către universități, fără consultarea studenților.
Dacă proiectul de lege va fi adoptat, studenții vor avea certitudinea că vor plăti aceeași sumă pentru taxa de școlarizare pe tot parcursul facultății.
Noile modificări
”În instituțiile de invăţământ superior de stat, învăţământul este gratuit, pentru cifta de şcolarizare aprobată anual prin hotărâre a Guvernului, cu taxă. Cuantumul taxei este propus de consiliul de administralie, aprobat de senatul universitar, se aduce la cunoştinţa candidaţilor cu cel puţin 6 luni înainte de data concursului de admitere, fără a putea suferi modificări pe perioada unui ciclu de studii pentru aceeaşi promoţie de studenţi.
În instituțiile de invălământ superior particular şi confesional particular, învăţământul este cu taxă. Cuantumul taxei este propus de consiliul de administrație al instituției de invățământ, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, şi se aduce la cunoştinţa candidaţilor cu cel puţin 6 luni înainte de data concursului de admitere, fără a putea suferi modificări pe perioada unui ciciu de studii pentru aceeaşi promoţie de studenţi.
Instituțiile de invăţământ superior au autonomie în stabilirea cuantumului taxelor şi au obligaţia să le comunice tuturor celor interesaţi, inclusiv pe site-ul instituţiei de invăţământ superior. În Instituțiile de invăţământ superior de stat, taxele anunţate se menţin toată durata normală a unui ciclu de studii, pentru aceeaşi promoție de studenţi”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...