Studiu privind modificarea majoră a calculului salariului minim. Bugetul minim pentru o familie cu doi adulți și doi copii
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
A fost lansat studiul CES „Corelarea salariului minim cu necesarul pentru un trai minim decent”.

Consiliul Economic și Social (CES) a organizat astăzi, 9 martie 2023, între orele 11:00 și 13:00, la sediul Senatului României, masa rotundă prilejuită de lansarea studiului CES „Corelarea salariului minim cu necesarul pentru un trai minim decent”, prezentat de comisia de specialitate temporară pentru realizarea studiului menționat și elaborat de experții Sorin Cace, Ștefan Guga, Adina Mihăilescu și Mihnea Preotesi.

Studiul și-a propus fundamentarea cu argumente științifice, contextualizate în cadrul național și european, a unui demers de corelare a salariului minim stabilit de guvern cu valoarea stabilită prin lege pentru coșul minim de consum, precum și elaborarea unor scenarii alternative de realizare a unui asemenea demers.

Referențialul analizei propuse este Legea nr. 174/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea coșului minim de consum lunar și vizează stabilirea unor scenarii de corelare a salariului minim legal cu valoarea corespunzătoare acestui coș al consumului decent.

Stabilirea unor principii și a unui mecanism corect și transparent de fixare a salariului minim și de indexare a valorii acestuia reprezintă o chestiune de maximă importanță pentru politica salarială a României, pe de o parte, datorită numărului mare de salariați care sunt afectați și, pe de altă parte, datorită efectelor economice și sociale ale acestei forme de intervenție a statului pe piața muncii.

 

Scenarii de corelare a salariului minim cu valoarea coșului de consum necesar pentru un trai decent:

 

Scenariul 1. Păstrarea situației actuale

Guvernul împreună cu partenerii sociali vor decide metodologia de creștere a salariului minim și cuantumul de creștere, fără a se opera o corelare cu coșul minim de consum (pentru un trai decent).

Scenariul 2. Creșterea ponderii salariului minim la media celor 21 de state europene incluse în analiză, corelare cu coșul de consum

Acest scenariu are la bază ajustarea coșului de consum prin luarea în considerare a ponderii salariaților din mediul urban mic (orașe mici) și din mediul rural, precum și convergența României la media europeană și se bazează pe premisa că bugetul pentru o familie cu doi adulți și doi copii, în 2022, este cuprins între 5.008 lei, 1.007 Euro și 6.280 lei, 1.252 Euro pe lună. În cei 6.280 de lei sunt incluse două salarii minime pentru toată perioada analizată (2022-2033) și pentru o proiecție pentru 10 ani.

Bugetul pentru o familie cu doi adulți și doi copii, în 2022, este cuprins între 5.008 lei, 1.007 Euro (coș 1 de subzistență normativ) și 6.280 lei, 1.252 Euro (coș 2 decent normativ) pe lună. Limita inferioară (coș 1) presupune o gospodărie care își optimizează costurile și au o locuință mai ieftină decât media, alimente și alte bunuri sau servicii indispensabile la prețuri scăzute. Limita superioară (coș 2) este măsurată folosind prețurile luate la mediană.

Scenariul 3. Corelarea salariului minim cu valoarea coșului de consum pentru un trai minim decent, în conformitate cu Legea nr 174/2020

Cele două variabile care ne interesează aici - valoarea coșului și valoarea salariului minim net - nu sunt fixe în timp. Ele fluctuează nu doar ca urmare a evoluției prețurilor sau a creșterii salariului minim brut, ci și ca urmare a altor evoluții influențate de politica publică.

Evoluția valorii coșului de consum pentru un trai minim decent. Valoarea țintă de 4.053 lei pentru sfârșitul anului 2022 este una mobilă: în funcție de evoluția factorilor care influențează valoarea coșului de consum (prețurile de consum, dobânzile pentru credite, impozitarea locuințelor, accesibilitatea și calitatea serviciile publice ș.a.m.d.), ea poate avea fluctuații semnificative, în special pe termen mediu și lung. Din acest motiv, scenariile de creștere salarială trebuie să țină cont de evoluția în timp a valorii coșului.

Întreg studiul poate fi studiat aici. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.


pixel