SUA, ajutor de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina
Autor: DCBusiness Team | 30 iun 2022, 07:20
De ce toată lumea, mai puțin americanii, suferă atunci când dolarul este puternic
De ce toată lumea, mai puțin americanii, suferă atunci când dolarul este puternic
Trezoreria SUA a anunţat un ajutor economic de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Trezoreria SUA a anunţat miercuri transferarea a 1,3 miliarde de dolari pentru ajutor economic acordat Ucrainei, în cadrul unui prim sprijin de 7,5 miliarde de dolari promis de administraţia Biden în luna mai, relatează AFP.

''Cu acest ajutor economic, ne reafirmăm angajamentul ferm faţă de poporul ucrainean în timp ce se apără de agresiunea lui Putin şi lucrează pentru a-şi susţine economia'', a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat.

Aceşti 1,3 miliarde de dolari sunt transferaţi guvernului ucrainean prin intermediul Băncii Mondiale şi fac parte dintr-un pachet de ajutor economic de 7,5 miliarde de dolari al Statelor Unite în cadrul unui vast credit de urgenţă semnat de preşedintele Joe Biden. Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, războiul dus de Rusia în Ucraina riscă să ducă la o contracţie de 45% a economiei ucrainene în 2022.

Ţara se confruntă cu un deficit bugetar în creştere de cinci miliarde de dolari pe lună, având în vedere veniturile în scădere şi incapacitatea de a accesa finanţări de pe pieţele externe. Donatorii internaţionali au făcut eforturi pentru a ajuta Ucraina. Astfel, explică Trezoreria SUA, G7 şi Uniunea Europeană au promis finanţări de 29,6 miliarde de dolari pentru Kiev, dintre care 8,5 miliarde de dolari ajutor american, transmite Agerpres.

 

Citeşte şi: Statele Unite au blocat active rusești în valoare de 330 miliarde dolari

 

Trezoreria Statelor Unite a anunțat că, în ultimele 100 de zile, a blocat și înghețat conturi financiare și resurse economice în valoare de 30 de miliarde de dolari aparținând rușilor sancționați, precum și active ale Băncii Centrale în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari.

SUA și aliații lor din cadrul grupului operativ de căutare și confiscare a activelor, format din mai multe agenții, au confiscat iahturi deținute sau controlate de cetățenii ruși înscriși pe listele de sancțiuni, precum și numeroase proprietăți imobiliare de lux. De asemenea, au fost impuse restricții "privind accesul Rusiei la sistemul financiar global, ceea ce face dificilă obținerea de tehnologie" pentru o operațiune militară specială în Donbas.

"În lunile următoare, membrii grupului de lucru vor continua să monitorizeze activele rușilor sancționați și să prevină încercările de a eluda restricțiile", a precizat Trezoreria SUA. Din respectivul grup, denumit REPO fac parte secretarii americani ai Trezoreriei, ai Internelor și Justiției, precum și reprezentanți din Australia, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Comisia Europeană.

Ca parte a politicii restrictive occidentale împotriva Moscovei, activele rusești au fost înghețate și în alte țări. De exemplu, la 21 iunie, autoritățile irlandeze au estimat valoarea activelor rusești înghețate la 1,72 miliarde de euro. La 11 iunie, s-a raportat că Muntenegru a înghețat 44 de proprietăți a 34 de cetățeni ruși. La 23 mai, Estonia, Slovacia, Letonia și Lituania au sprijinit confiscarea activelor rusești înghețate; acestea vor fi trimise în Ucraina pentru a fi restaurate. Cu o zi mai devreme, 254 de milioane de euro din activele rusești din 97 de conturi au fost înghețate în Austria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Fluxul de petrol oprit de ucraineni spre Europa se reia

Rusia se pregătește să reia fluxurile de petrol printr-o...

Rușii caută febril arme pentru războiul cu Ucraina

O navă comercială care face obiectul sancțiunilor...

Un studiu tulburător arată cât de toxică este apa de ploaie

Apa de ploaie de pe Pământ nu poate fi consumată în...

S-a speriat ROBOR de Isărescu? Indicele la trei luni scade

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Alro a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 39%

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de...

Decizii importante pentru români, pe masa Guvernului

Proiectele de acte normative care au fost înscrise pe...

Domino's Pizza s-a făcut de rușine în patria pizzei

Socotelile companiei Domino's Pizza s-au încurcat foarte...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?