SUA, amenințătoare: Rusia trebuie să-și retragă RACHETELE din Europa
Autor: Simona Haiduc | 14 oct 2021 / 14:29
Rușii au întrebat, americanii le-au răspuns
Rușii au întrebat, americanii le-au răspuns
Rusia trebuie să-și retragă rachetele desfășurate în Europa și care, în opinia părții americane, încalcă prevederile Tratatului privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mică de acțiune (INF), a declarat emisarul special al președintelui SUA pentru neproliferare nuclear, Jeffrey Eberhardt.

A fost răspunsul dat de oficialul american la o întrebare adresată de jurnaliștii ruși de la agenția RIA Novosti, care au dorit să afle care este poziția administrației președintelui Joe Biden la inițiativa liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, de a institui un moratoriu asupra desfășurării de rachete cu rază medie și mică de acțiune în Europa. 

"Rusia a încălcat deja Tratatul INF, amplasându-și rachetele în Europa. Prin urmare, singura soluție este ca Moscova să ordone retragerea acestor rachete”, a spus Eberhardt. 

De amintit că, la începutul anului 2019, Washington a anunțat că se retrage unilateral din Tratatul lichidarea rachetelor cu rază medie și mică de acțiune, motivându-și decizia prin faptul că documentul nu-și mai are rostul din moment ce Rusia încalcă de foarte mult timp prevederile respectivului document. Cum era de așteptat și cum se întâmplă de fiecare dată când Occidentul îi reproșează unele și altele, Kremlinul a respins toate acuzațiile, susținând că, de fapt, SUA sunt cele care nu respectă nimic. În aceste condiții, INF a fost închis, practic. 

Zgândărind spiritele, Putin a ieșit, ulterior, la rampă, venind cu o propunere despre care știa că nu are nici o șansă de reușită, deși a prezentat-o drept soluție de ieșire din impas, de calmare a tensiunilor care, zicea el, ar fi cuprins țările europene după retragerea SUA din INF. 

G Ad:

Citește și Noua armă a SUA. Nici măcar China nu are șanse să scape

Putin a declarat că, într-un gest de bună voință, Moscova este gata să nu desfășoare rachete 9M729 în partea europeană a Federației Ruse, dar cu condiția unor acțiuni similare din partea NATO. El a mai propus Alianței ca experți occidentali să inspecteze rachetele 9M729 amplasate în regiunea Kaliningrad și ca experți ruși să inspecteze sistemele Aegis Ashore. 

Cum era de așteptat, la summitul NATO din iunie, țările membre au respins categoric propunerea lui Putin, spre marea satisfacție a Kremlinului, care poate acum să ofere opiniei publice din Rusia argumentul suprem pentru orice alt demers: am fost obligați să procedăm ca atare, deoarece Occidentul, în secial SUA, refuză orice cooperare, orice dialog, punându-ne în pericol. Este tactica tradițională a regimului lui Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Greva STB are șanse mici să se termine

Șansele ca greva de la STB să se termine sunt foarte...

Testare gratuită COVID-19. Lista completă a farmaciilor

Ministerul Sănătății a modificat lista farmaciilor unde...

Cum afli câți bani ai la Pilonul II de pensii

În România există trei categorii de pensii, Pilonul 1 la...

Curs valutar BNR: Ce se întâmplă cu AURUL, LEUL și EURO

Moneda naţională s-a apreciat vineri în raport cu euro,...

Bloomberg: Renault vrea să-și extindă afacerea din China

Directorul general al Renault, Luca de Meo, s-a săturat...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro