A fost răspunsul dat de oficialul american la o întrebare adresată de jurnaliștii ruși de la agenția RIA Novosti, care au dorit să afle care este poziția administrației președintelui Joe Biden la inițiativa liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, de a institui un moratoriu asupra desfășurării de rachete cu rază medie și mică de acțiune în Europa.
"Rusia a încălcat deja Tratatul INF, amplasându-și rachetele în Europa. Prin urmare, singura soluție este ca Moscova să ordone retragerea acestor rachete”, a spus Eberhardt.
De amintit că, la începutul anului 2019, Washington a anunțat că se retrage unilateral din Tratatul lichidarea rachetelor cu rază medie și mică de acțiune, motivându-și decizia prin faptul că documentul nu-și mai are rostul din moment ce Rusia încalcă de foarte mult timp prevederile respectivului document. Cum era de așteptat și cum se întâmplă de fiecare dată când Occidentul îi reproșează unele și altele, Kremlinul a respins toate acuzațiile, susținând că, de fapt, SUA sunt cele care nu respectă nimic. În aceste condiții, INF a fost închis, practic.
Zgândărind spiritele, Putin a ieșit, ulterior, la rampă, venind cu o propunere despre care știa că nu are nici o șansă de reușită, deși a prezentat-o drept soluție de ieșire din impas, de calmare a tensiunilor care, zicea el, ar fi cuprins țările europene după retragerea SUA din INF.
Citește și Noua armă a SUA. Nici măcar China nu are șanse să scape
Putin a declarat că, într-un gest de bună voință, Moscova este gata să nu desfășoare rachete 9M729 în partea europeană a Federației Ruse, dar cu condiția unor acțiuni similare din partea NATO. El a mai propus Alianței ca experți occidentali să inspecteze rachetele 9M729 amplasate în regiunea Kaliningrad și ca experți ruși să inspecteze sistemele Aegis Ashore.
Cum era de așteptat, la summitul NATO din iunie, țările membre au respins categoric propunerea lui Putin, spre marea satisfacție a Kremlinului, care poate acum să ofere opiniei publice din Rusia argumentul suprem pentru orice alt demers: am fost obligați să procedăm ca atare, deoarece Occidentul, în secial SUA, refuză orice cooperare, orice dialog, punându-ne în pericol. Este tactica tradițională a regimului lui Putin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...