SUA aprobă un ajutor militar suplimentar de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Această asistenţă constă în echipamente şi servicii, dar şi instruire. Pachetul include sisteme de rachete de artilerie HIMARS, ochelari de protecție nocturnă, mine Claymore, cartușe de artilerie de 105 mm, cartușe de artilerie ghidate de precizie de 155 mm, dar şi instruire, potrivit executivului american.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Statele Unite au oferit deja peste 15 miliarde de dolari pentru asistenţă militară Ucrainei. Acest nou anunţ al SUA vine în timp ce armata ucraineană a lansat de la începutul lunii o contraofensivă de amploare.

Ucraina va primi un nou sprijin financiar de la FMI

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat alocarea unei noi asistenţe financiare din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI), în valoare de 1,4 miliarde de dolari. "Am avut o conversaţie la telefon cu directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, căreia i-am mulţumit pentru sprijinul suplimentar alocat - 1,4 miliarde de dolari - şi am discutat despre viitoarea cooperare, pentru consolidarea stabilităţii financiare a Ucrainei" - a scris Zelenski pe Twitter, marţi seară.

Ulterior, directorul general al FMI, de asemenea, a anunţat că a discutat cu preşedintele Zelenski "despre un angajament pe termen mai lung, care ar presupune un program de finanţare cu drepturi depline pentru Ucraina". Potrivit Reuters, Kristalina Georgieva a precizat că o echipă a FMI se va întâlni cu autorităţile ucrainene în următoarele săptămâni, "pentru a stabili o cale de angajament mai profundă", transmite Rador.

Ucraina a prezentat propuneri pentru securitatea sa post-conflict

Guvernul de la Kiev a prezentat marţi garanţiile de securitate pe care le consideră necesare pentru Ucraina odată ce războiul cu Rusia se va fi încheiat, relatează DPA.

Planul, care a fost prezentat de Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, şi de Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general al NATO, include echipamentul şi pregătirea solicitate de către armata ucraineană de la aliaţii occidentali pentru ca Ucraina să se asigure că îşi poate apăra suveranitatea în viitor.

Printre altele, planul propune ca mai multe state europene şi SUA, Canada, Australia şi Turcia să garanteze securitatea Ucrainei şi ca această ţară să-şi continue eforturile în vederea aderării sale la Alianţa Nord-Atlantică.

Deşi la începutul invaziei ruse Ucraina afirma că, în schimbul unei încetări a focului, este pregătită să nu pună în aplicare mandatul constituţional de aderare la NATO, în prezent Kievul declară că este interesat exclusiv de un statut de membru cu drepturi depline al Alianţei, mai degrabă decât de garanţii de securitate evazive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel