SUA, avertisment pentru China, urmare a atitudinii faţă de agresiunea rusă din Ucraina
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
SUA - China. Foto: Karolina Grabowska - Pexels
SUA - China. Foto: Karolina Grabowska - Pexels
SUA ameninţă China cu acţiuni la nivel economic, din cauza atitudinii faţă de războiul din Ucraina.

Administraţia Joseph Biden a avertizat, miercuri, că eforturile Chinei de a se "integra" în economia mondială riscă să fie afectate de poziţia Beijingului faţă de invazia militară rusă în Ucraina.

"Atitudinea lumii faţă de China şi voinţa acestei ţări de a avea o integrare economică mai intensă ar putea fi într-adevăr afectate de reacţia Chinei la apelul nostru de a adopta o acţiune determinată contra Rusiei", a declarat miercuri Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, citată de cotidianul Le Figaro. Janet Yellen a făcut aceste declaraţii într-un discurs rostit la Institutul Atlantic Council.

China, care are relaţii bune cu Rusia, a evitat să condamne direct invazia militară rusă în Ucraina, dar a pledat în mai multe rânduri pentru respectarea suveranităţii naţiunilor şi a cerut Moscovei să găsească o soluţie diplomatică. Înaintea izbucnirii războiului din Ucraina, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a semnalat că susţine solicitările Rusiei de a primi garanţii de securitate din partea Alianţei Nord-Atlantice, transmite Mediafax.

 

Citeşte şi: Rusia avertizează Finlanda şi Suedia, după ce şi-au exprimat intenţia de aderare la NATO

 

Finlanda a semnalat, miercuri, că în câteva săptămâni va lua o decizie asupra integrării în Alianţa Nord-Atlantică, după ce oficiali suedezi au făcut anunţuri asemănătoare, însă Rusia avertizează cele două ţări că acest lucru va afecta stabilitatea Europei, acuzând NATO că doreşte "confruntarea".

"Finlanda va lua peste câteva săptămâni o decizie" privind posibila candidatură pentru aderarea la NATO, ca reacţie la invazia rusă în Ucraina, a afirmat miercuri premierul Sanna Marin, potrivit cotidianului Le Monde.

"Nu există altă modalitate de a avea garanţii de securitate decât în cadrul apărării şi disuasiunii comune garantate de Articolul 5 al NATO. Diferenţa între a fi partener şi a fi stat membru este foarte clară", susţine premierul Finlandei.

Sanna Marin a făcut aceste declaraţii cu ocazia întrevederii cu premierul Suediei, Magdalena Andersson, care, la rândul său, nu a exclus posibilitatea aderării la NATO. Partidul Social-Democrat din Suedia, aflat la guvernare, a anunţat că îşi va reconsidera poziţia, în contextul intervenţiei militare ruse în Ucraina. "Atunci când Rusia a invadat Ucraina, poziţia de securitate a Suediei s-a schimbat fundamental", a declarat Tobias Baudin, unul dintre liderii Partidului Social-Democrat suedez, care până acum se opunea integrării în NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...


pixel