SUA-China: Confruntarea titanilor

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
SUA vs China / sursa foto: Freepik.com
SUA vs China / sursa foto: Freepik.com
Pe fondul escaladării războiului comercial dintre Statele Unite și China, un profil comparativ al celor două prime puteri economice mondiale.

Giganți geografici și demografici 

Statele Unite și China, cu o suprafață de peste nouă milioane de km² fiecare, se numără printre cele mai mari patru țări din lume, după Rusia și Canada.

Însă China (1,4 miliarde de locuitori la sfârșitul lui 2024, potrivit statisticilor naționale), a doua cea mai populată țară din lume după India, are de patru ori mai mulți locuitori decât Statele Unite.

Puteri economice 

Statele Unite sunt prima putere economică mondială, cu un PIB de peste 29.000 de miliarde de dolari în 2024, urmate de China (peste 18.000 de miliarde), conform estimărilor Fondului Monetar Internațional (FMI).

Anul trecut, China a fost primul exportator mondial de mărfuri (3.580 de miliarde de dolari), iar Statele Unite primul importator (3.360 de miliarde), potrivit Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Statele Unite înregistrează un deficit comercial important cu China în ceea ce privește mărfurile (355 miliarde de dolari în 2024, conform ONU Comerț și Dezvoltare). Președintele american Donald Trump a impus, de la revenirea sa la Casa Albă, suprataxe vamale cumulate de 145% asupra produselor chinezești, exceptând anumite scutiri. Beijingul a ripostat cu un tarif care ajunge în prezent la 125%.

Mari poluatori 

China este primul emițător mondial de gaze cu efect de seră, urmată de Statele Unite.

Statele Unite s-au angajat să își reducă la jumătate emisiile până în 2030 față de nivelul din 2005, însă Donald Trump, deschis climatosceptic, a anunțat un nou retragere a țării din Acordul de la Paris.

China s-a angajat să stabilizeze emisiile de CO2 până în 2030, apoi să atingă neutralitatea până în 2060.

Giganți digitali

Statele Unite au dat naștere „Gafam”, giganții digitali Google, Apple, Facebook, Amazon și Microsoft, în timp ce China are și ea mastodonții săi din tech, „Batx” (motorul de căutare Baidu, Alibaba pentru comerțul electronic, Tencent pentru rețele sociale și jocuri video, și Xiaomi pentru smartphone-uri).

Rivalitatea tehnologică sino-americană se manifestă și în domeniul inteligenței artificiale (IA). De la lansarea ChatGPT în noiembrie 2022, modelele de IA generativă s-au înmulțit atât în Statele Unite, cât și în China. Start-up-ul chinez DeepSeek, fondat în 2023, a bulversat lumea IA în ianuarie cu robotul său conversațional R1, care a egalat la costuri mai mici performanțele concurenței americane.

O lege votată în 2024 de Congresul american impune companiei chineze ByteDance să cedeze controlul asupra activităților americane ale rețelei sociale TikTok — acuzată că permite autorităților chineze să colecteze în mod nejustificat date despre utilizatorii americani — sub sancțiunea interzicerii în Statele Unite. Donald Trump a amânat termenul-limită, care este acum fixat pentru 19 iunie.

Puteri militare

Statele Unite au rămas în 2023, de departe, cei mai mari cheltuitori în domeniul militar. Au alocat 916 miliarde de dolari, de trei ori mai mult decât China, clasată pe locul doi (296 miliarde de dolari), potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI).

Statele Unite dețin, alături de Rusia, aproape 90% din arsenalul nuclear mondial (cu peste 5.000 de focoase nucleare fiecare la începutul lui 2024, incluzând cele retrase și în așteptarea demantelării), mult înaintea Chinei, care are de zece ori mai puține.

Cursa spațială 

China, care a trimis primul taikonaut în spațiu în 2003, a investit în ultimele decenii miliarde de euro în programul său spațial pentru a ajunge din urmă Statele Unite și Rusia.

A plasat în 2019 o sondă spațială pe fața ascunsă a Lunii, o premieră mondială, și a trimis în 2021 un mic robot pe Marte. Are ambiția de a trimite până în 2030 o misiune cu echipaj uman pe Lună, unde dorește să construiască o bază.

Programul Artemis al NASA prevede revenirea astronauților americani pe Lună în 2027 și misiuni viitoare pe Marte. Pentru a reduce costurile misiunilor, agenția americană a decis în urmă cu câțiva ani să încredințeze companiilor private trimiterea de echipamente și tehnologii pe Lună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Poluare / sursa foto: Freepik.com
Dolari. Freepik.com
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik

pixel