Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Departamentul Trezoreriei a publicat vineri propunerile sale privind acordarea unei subvenții de 7.500 de dolari în vederea achiziționării unui vehicul electric nou, sugestii care deschid porțile vehiculelor cu baterii și componente de fabricație niponă și, eventual, europeană.
Subvențiile, care fac parte din planul major pentru climă (IRA) al președintelui Joe Biden, adoptat vara trecută, sunt menite să sprijine vânzările de vehicule electrice, o parte a subvenției fiind legată de asamblarea vehiculului propriu-zis, iar cealaltă parte de sursa materialelor critice necesare pentru fabricarea bateriei.
Planul, obținut cu greu după negocieri dure cu senatorul democrat de Virginia de Vest (est) Joe Manchin, care s-a opus inițial și a cărui voce a fost decisivă, vizează, de asemenea, susținerea industriei auto și a tranziției energetice în Statele Unite, prevăzând că o parte preponderentă a vehiculului și a bateriei trebuie să provină din America de Nord.
21 de țări, afectate de noile prevederi
Potrivit condițiilor de atribuire publicate vineri, care sunt deschise consultării publice înainte de validarea finală, acum sunt luate în considerare și statele legate de acordul de liber schimb, "un termen care include acordurile recent negociate referitoare la materiale critice", a precizat Trezoreria într-un comunicat. Este vorba așadar de acordul anunțat luni cu Japonia pe această temă și, potențial, de cel aflat în prezent în discuție cu Uniunea Europeană, ale cărui negocieri au început oficial cu ocazia vizitei președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Washington, la 10 martie.
Departamentul Trezoreriei precizează că, în prezent, 21 de țări, inclusiv Japonia, sunt vizate de aceste noi dispoziții. Pe de altă parte, condițiile de atribuire precizează în mod clar că acestea sunt destinate să excludă, așa cum s-a prevăzut la adoptarea legii, "entitățile suspecte", termen care se referă la companiile chineze.
"Având în vedere poziția dominantă a Chinei în lanțul valoric al energiei curate, trebuie să lucrăm cu aliații și partenerii noștri pentru a construi un lanț de aprovizionare puternic care să poată răspunde așteptărilor consumatorului american", a declarat un oficial al Trezoreriei. Ideea este în concordanță cu poziția Comisiei Europene, care a solicitat o abordare mai largă, dincolo de țările G7, pentru țările producătoare de materiale critice, care în prezent exportă în principal în China.
Dar senatorul Manchin și-a exprimat deja îngrijorarea, înainte de publicarea acestora, afirmând într-un editorial publicat joi în Wall Street Journal că administrația "încearcă să pună în aplicare legea pe care a vrut-o, nu cea pe care a adoptat-o Congresul". Consultările cu privire la condițiile de acordare a subvențiilor sunt deschise până la 17 aprilie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...