SUA fac noi pași pentru confiscarea activelor rusești și donarea lor Ucrainei
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Rusia CU sau FĂRĂ bani? Care este adevărul
Rusia CU sau FĂRĂ bani? Care este adevărul
O comisie a Senatului american a aprobat miercuri o lege care ar ajuta la pregătirea terenului pentru ca Statele Unite să confiște activele rusești și să le predea ulterior Ucrainei.

Acestea ar urma să fie utilizate pentru reconstrucția de după distrugerile provocate de războiul de aproape doi ani, informează Reuters.

Comisia pentru relații externe a Senatului a votat cu 20 la 1 în favoarea legii fără "Rebuilding Economic Prosperity and Opportunity (REPO) Act for Ukrainians".

Dacă va fi adoptată de întregul Senat și de Camera Reprezentanților și va fi promulgată de președintele Joe Biden, așa cum este de așteptat, legea ar deschide calea pentru prima confiscare de către Washington a activelor unei bănci centrale dintr-o țară cu care nu se află în război.

Senatorul Ben Cardin, președintele comisiei democrate pentru relații externe, s-a arătat optimist cu privire la posibilitatea ca proiectul să devină lege, menționând că acesta beneficiază de un sprijin larg, atât din partea democraților și republicanilor din Senat și Cameră, cât și din partea administrației lui Biden.

"Ucraina este pe punctul de a fi invadată de Rusia dacă nu le oferim ajutorul de care au nevoie... și știm cu toții că nu se va termina cu Ucraina", a declarat el, înainte de votul comisiei.

Singurul vot "împotrivă" din comisie a venit din partea senatorului republican Rand Paul.

Comisia pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților a adoptat un proiect de lege similar, tot cu un sprijin puternic. Cardin a declarat că se așteaptă ca Senatul, cu majoritate democrată, și Camera, cu majoritate republicană, să reușească să rezolve diferențele dintre cele două proiecte de lege.

 

Active în valoare de 300 miliarde de dolari

 

UE, Statele Unite, Japonia și Canada au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele băncii centrale rusești în 2022, când Rusia a invadat Ucraina. Doar între 5 și 6 miliarde de dolari se află în Statele Unite, majoritatea fiind deținute în Europa, iar cele mai multe dintre acestea în depozitarul central de valori mobiliare Euroclear din Belgia.

Oficialii americani și britanici au depus eforturi pentru a confisca bunurile rusești înghețate și speră ca liderii G7 să susțină o declarație fermă atunci când se vor întâlni la sfârșitul lunii februarie, în jurul celei de-a doua aniversări a invaziei rusei în Ucraina.

Liderii G7 au susținut de mult timp că Rusia este obligată, în conformitate cu dreptul internațional, să pună capăt războiului și să plătească pentru daunele pe care le-a provocat, care depășesc deja 400 de miliarde de dolari, potrivit Băncii Mondiale.

 

Oficialii UE, reticenți cu privire la legalitatea măsurii

 

Oficiali de rang înalt din Uniunea Europeană au declarat marți că este puțin probabil ca aceștia să confiște activele băncii centrale rusești înghețate în Europa, în ciuda planurilor G7 de a discuta legalitatea unei astfel de măsuri.

Oficialii europeni sunt îngrijorați nu numai de legalitatea unei astfel de confiscări fără precedent, ci și de potențialele consecințe asupra monedei euro. Investitorii s-ar putea retrage din activele în euro de teamă că și banii lor ar putea fi într-o zi confiscați.

Moscova a condamnat măsura, promițând să riposteze prin confiscarea activelor occidentale din Rusia, pe care unele rapoarte le evaluează la 288 de miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel