SUA: Fed nu judecă inițiativele politice, „se adaptează”

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Austan Goolsbee / FOTO: Pagina oficială de Facebook a FED of Chicago
Austan Goolsbee / FOTO: Pagina oficială de Facebook a FED of Chicago
Banca centrală a Statelor Unite trebuie să își adapteze politica monetară la consecințele deciziilor luate de puterea executivă, „indiferent care ar fi acestea”, a declarat un oficial al instituției. 

În doar cinci săptămâni de la preluarea mandatului, președintele american Donald Trump a anunțat o serie de măsuri economice, inclusiv noi taxe pe produsele importate, reducerea masivă a numărului de funcționari și presiuni asupra Rezervei Federale (Fed) pentru a reduce ratele dobânzilor. Fără succes însă.

„Misiunea unei bănci centrale, a Fed, este să monitorizeze și să se adapteze la condiții, oricare ar fi acestea, iar reformele politice schimbă aceste condiții”, a declarat Austan Goolsbee, președintele Fed din Chicago, pentru AFP.

Noi suntem mâna care nu tremură

Goolsbee face parte anul acesta din grupul de oficiali ai Fed care se întâlnesc la fiecare șase săptămâni la Washington pentru a decide nivelul ratelor dobânzilor. În mod tradițional, aceștia evită să comenteze inițiativele politice. „Nu este vorba despre a spune că o idee este bună sau rea”, a subliniat Goolsbee, fost consilier economic al președintui Barack Obama.

„Dacă parlamentarii și președintele doresc tarife vamale, pot impune tarife vamale. Dacă vor să reducă taxele sau cheltuielile publice, pot face acest lucru. Orice ar decide, pentru noi, aceasta este doar o parte a contextului economic general”, a explicat el.

Trebuie să luăm în considerare scenarii care includ reduceri de cheltuieli, scăderi de taxe, noi tarife vamale, dar și o posibilă scădere a prețurilor la materiile prime, în cazul în care conflictul din Ucraina s-ar încheia. Toți acești factori pot avea un impact asupra inflației și ocupării forței de muncă”, aspecte esențiale în mandatul Fed.

Noi suntem mâna care nu tremură și calmul în mijlocul furtunii”, a adăugat Goolsbee.

Impactul tarifelor vamale

Politica economică și diplomatică a lui Donald Trump se axează pe tarifele vamale: acesta a majorat deja taxele cu 10% pentru produsele chinezești, a promis o creștere de 25% pentru importurile din Canada și Mexic și vizează sectoare specifice precum oțelul, aluminiul, industria auto și cea farmaceutică.

Miercuri, președintele american a anunțat intenția de a impune o suprataxă de 25% pentru produsele din Uniunea Europeană, fără a specifica o dată exactă. Majoritatea economiștilor consideră că aceste măsuri vor duce la o creștere a inflației, într-un moment în care puterea de cumpărare a fost un subiect central în campania lui Trump.

Pentru Fed, provocarea este să determine dacă impactul acestor noi taxe asupra prețurilor este temporar sau persistent, a explicat Austan Goolsbee, care conduce o filială a Fed responsabilă pentru cinci state din Midwest, o regiune-cheie pentru industria auto americană.

Prognoze economice

Pentru a evalua aceste efecte, oficialii Fed discută frecvent cu experți din industrie și lideri de afaceri, pentru a obține informații rapide, fără a aștepta publicarea datelor oficiale lunare sau trimestriale. Goolsbee a dat exemplul unui producător de scaune auto care este îngrijorat de costurile suplimentare și de posibilitatea de a le transfera către clienți.

În prezent, economia americană este „pe drumul cel bun” pentru a atinge ținta de inflație a Fed de 2%, a spus el. Indicele de inflație preferat de Fed este în prezent la 2,6% pe an, semnificativ mai mic față de recordul de 7,2% atins în iunie 2022. Cifra pentru luna ianuarie urmează să fie publicată vineri.

Președintele Fed din Chicago estimează că, în următoarele 12-18 luni, ratele dobânzilor stabilite de Fed – care influențează costurile creditelor pentru companii și populație – „ar putea fi considerabil mai mici decât în prezent”.

La ultima sa reuniune, în ianuarie, Fed a menținut ratele dobânzilor în intervalul 4,25% - 4,50%. Pe termen scurt, „trebuie ca lucrurile să se stabilizeze puțin” înainte de a lua în considerare reduceri suplimentare ale dobânzilor, a declarat Goolsbee.

Întrebat despre presiunile Casei Albe pentru o scădere mai rapidă a ratelor, el a subliniat că „economiști din toate spectrele politice” sunt de acord că independența unei bănci centrale este „extrem de importantă” și că guvernul nu poate dicta Fed cum să stabilească nivelul dobânzilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel