Eventualitatea unei apropiate întâlniri între şeful diplomaţiei Statelor Unite şi un reprezentant chinez în arhipelagul american din Oceanul Pacific a fost vehiculată ințial de jurnalul Politico. Luni, cotidianul South China Morning Post din Hong Kong a precizat, citând o sursă anonimă, că întrevederea va avea loc miercuri cu Yang Jiechi, cel mai înalt responsabil al Partidului Comunist Chinez pentru politică externă. Departamentul de Stat nu a făcut niciun comentariu.
Ministerul de Externe de la Beijing a răspuns doar că ambele state au ”păstrat legătura”. Cei doi demnitari au discutat oficial ultima dată la 15 aprilie. Între timp, relaţiile chino-americane s-au deteriorat mai mult, iar Mike Pompeo este printre cei mai vehemenți critici ai modului în care China a gestionat criza coronavirului. El a acuzat Beijingul că iniţial a ascuns amploarea şi gravitatea bolii COVID-19, şi, prin urmare, este responsabil pentru răspândirea epidemiei în lume, care a ucis peste 430.000 de persoane, dintre care mai mult de 116.000 în SUA, şi a obligat ţările să-şi oprească economia.
Citește și Jocurile nucleare ale SUA, împing China în brațele Rusiei
Mai mult, el a spus deschis că virusul, deşi de origine naturală, ar fi putut scăpa dintr-un laborator din Wuhan, epicentrul pandemiei. China respinge aceste acuzaţii. Preşedintele american, Donald Trump, a promis că va lua măsuri de represalii împotriva Chinei pentru rolul său în acest "măcel în masă la nivel mondial". La jumătatea lui mai, el a ameninţat că rupe relaţiile cu gigantul asiatic şi a adăugat că nu doreşte să mai vorbească cu omologul său chinez, Xi Jinping, prezentat până atunci ca un "prieten".
Relaţiile glaciale s-au deteriorat mai mult când autorităţile chineze au impus o lege privind securitatea la Hong Kong, considerată de Washington ca actul de deces al autonomiei fostei colonii britanice. Mike Pompeo a adus imediat în discuţie posibilitatea retragerii treptate a statutului preferenţial acordat de SUA acestui teritoriu. Subiectele în dispută sunt însă mult mai numeroase, de la războiul comercial la drepturile omului, dar şi acuzaţiile americane de militarizare a Mării Chinei de Sud.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...