SUA și Rusia se pregătesc pentru un altfel de război
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Tot ce a scris Nostradamus a fost redactat în anul 1555, și totuși încă uimește o lume întreagă
Tot ce a scris Nostradamus a fost redactat în anul 1555, și totuși încă uimește o lume întreagă
La baza militară rusă de la Marea Baltică se construiește o clădire unde vor fi depozitate noile rachete capabile să poarte focoase nucleare. Rușii au ridicat deja un depozit pentru Iskander. Concomitent, în Texas, americanii lucrează la o nouă armă nucleară, care să ”țină piept sistemelor rusești”, scrie presa de peste Ocean. 

Ultimele pregătiri ale rușilor au fost confirmate de imagini luate din satelit. Comentând toate aceste informații, Jeffrey Lewis, de la Monterey Institute of International Studies, noile tipuri de arme ar putea fi folosite într-un război nuclear pentru care Statele Unite nu s-au pregătit de o bună bucată de timp. Nu va fi un război global, ci, mai degrabă, un conflict tactic nuclear, unde armele nucleare vor fi desfășurate direct pe câmpul de luptă.

”Cred că, după toate probabilitățile, Statele Unite și Rusia au fost cuprinse de un fel de exaltare legată de noile funcții de luptă ale armelor nucleare”, a explicat Lewis, al cărui punct de vedere este împărtășit și de alți experți americani în domeniu.

Mai degrabă o povară

Ideea folosirii armei nucleare de putere redusă de distrugere în condiții de conflict a apărut în plin război rece. În iunie 1962, sute de militari au exersat, în deșertul Nevada, un atac în deșertul Nevada, pe durata manevrelor fiind lansată asupra unor ținte ipotetice miniracheta nucleară Davy Crockett. La acel moment, așa vedeau majoritatea specialiștilor scenariul unui conflict militar: focoase mici utilizate alături de armament non-nuclear, pentru a învinge inamicul.

Citește și Noi focoase nucleare pentru rachete balistice

Cu timpul însă, aceste instrumente de luptă (mine, rachete, focoase), au devenit mai degrabă o povară, astfel că, după destrămarea URSS, în 1991, s-a pus problema necesității menținerii acestui arsenal. ”La ce ne trebuie? Haideți să scăpăm de el”, a povestit Mattehw Kroenig, profesor la Universitatea Georgetown.

Rușii au ales altă cale

Rusia a procedat altfel, păstrând mii de focoase nucleare tactice. ”De aceea rușii au astăzi mine nucleare, artilerie nucleară, rachete nucleare cu rază mică de acțiune și multe altele”, a explicat Kroenig. Olga Oliker, director de programe la Insternational Crisis Group, crede, totuși, că toate declarațiile și avertismentele răsunătoare lansate de Moscova în ultimii ani, toate exercițiile lor nu sunt decât praf în ochi. Administrația SUA crede însă că, acum, există semnale evidente privind intenția clară a Kremlinului de a folosi acest armament, în special rachetele cu focoase nucleare.

Pentru a evita apocalipsa

Într-un raport publicat anul trecut de Washington se arată că Rusia ar putea folosi armamentul nuclear tactic la începutul unui conflict. În acest caz, spune Kroenig, SUA și aliații lor nu vor putea răspunde la fel, pentru că au în dotare numai arme nucleare de mare putere, gândite pentru un război nuclear global, apocaliptic. Tocmai de aceea, spune el, administrația Trump are novoie de focoasele W76-2, cu o putere de distrugere mai redusă. ”Putem lansa unul, douoă sau trei astfel de ogive”, a adăugat analistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel