SUA: Plafonul de îndatorare a fost atins. Urmează "măsuri extraordinare”
Autor: Simona Haiduc | 19 ian 2023, 22:28
Soluția este în mâinile Congresului SUA
Soluția este în mâinile Congresului SUA
Statele Unite nu au intrat niciodată în incapacitate de plată pe fondul datoriilor acumulate de-a lungul anilor, însă plafonul de îndatorare a fost majorat de 22 de ori între 1997 şi 2022.

Janet Yellen, secretarul american al Departamentului de Trezorerie, a cerut Congresului să majoreze plafonul datoriei publice. Republicanii, care tocmai au câștigat o majoritate restrânsă în Camera Reprezentanților, se folosesc de această situație pentru a declanșa o nouă bătălie politică. 

Departamentul de Trezorerie al SUA se vede nevoit să ia "măsuri extraordinare" pentru a continua să își îndeplinească obligațiile legate de datorie după ce plafonul de îndatorare a fost atins, a anunțat Janet Yellen.

Într-o scrisoare adresată președintelui republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, ministrul a cerut "respectuos Congresului să acționeze rapid pentru a proteja deplina încredere în Statele Unite” prin  ridicarea plafonului de îndatorare, aflat acum la peste 31.000 de miliarde de dolari.

O măsură care trebuie să rămână temporară

Aceste prime măsuri se referă la încetarea plăților către mai multe fonduri de pensii și prestații de sănătate, către anumite asociații care se ocupă de persoanele de invaliditate, pentru angajații din sectorul public, ajustări tehnice "care nu sunt imediat necesare pentru plata pensiilor". În același timp, a început "o perioadă de suspendare a emisiunilor de obligațiuni", care va dura până la 5 iunie.

Aceste măsuri permit administrației americane să-și desfășoare în continuare activitatea, dar ele pot fi doar temporare și, dacă Congresul nu ajunge la un acord, SUA s-ar putea afla în cele din urmă într-o situație de incapacitate de plată.

Un scenariu care s-a mai întâmplat de câteva ori

Majorarea sau suspendarea plafonului de îndatorare este o problemă recurentă, cu 79 de situații începând din 1960, și este ocazional subiectul unor tensiuni politice între cele două partide principale.

În 2011, opoziția dintre noua majoritate republicană din Congres și administrația democrată, sub președinția lui Barack Obama, a fost de așa natură încât agenția de evaluare financiară Standard and Poor's a redus ratingul datoriei pe termen lung a Statelor Unite, o premieră care a zguduit piețele financiare. Un scenariu care s-a repetat și în 2021: majoritatea democrată foarte restrânsă din Congres și opoziția republicană s-au ”duelat” timp de mai multe luni înainte să ajungă la un acord.

De data aceasta, noua majoritate republicană din Camera Reprezentanților speră să folosească problema plafonului de îndatorare ca o pârghie de negociere pentru a-i forța pe democrați să accepte scăderea impozitelor și a cheltuielilor publice, ceea ce ar risca să reducă impactul programelor lansate în prima jumătate a mandatului președintelui american Joe Biden.

Citește și La Davos, milionarii lumii au cerut să plătească mai multe impozite

Printre aceștia, "oameni care au moștenit mulți bani, oameni care au muncit pe brânci și au reușit, antreprenori inteligenți și comercianți descurcăreți", a subliniat Phil White într-un interviu acordat AFP. Sunt și alte personalități care și-au pus semnătura pe respectiva scrisoare, precum Abigail Disney, una dintre moștenitoarele imperiului Disney sau actorul american Mark Ruffalo. Hulk din filmele Marvel a lansat un apel similar anul trecut.....

Citește și "Marea minciună" a companiilor petroliere trebuie pedepsită, cere ONU

Potrivit lui Antonio Guterres, "cei responsabili trebuie să fie urmăriți penal", așa cum au fost companiile de țigări”. Aluzie la cele 246 de miliarde de dolari pe care giganții americani ai tutunului au fost de acord să le plătească în 1998 către 46 de state, pe o perioadă de 25 de ani, pentru a acoperi costul tratamentelor prescrise unor foști fumători.

De câțiva ani, ExxonMobil este acuzată de un dublu limbaj în ceea ce privește încălzirea globală cauzată de cantitățile imense de gaze cu efect de seră eliberate în atmosferă de activitățile umane, în special prin arderea cărbunelui și a petrolului pentru a produce energie. ...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Până la ce nivel va coborî inflaţia în 2023. Prognoza BCR

BCR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru...

Cutremurele din Turcia au scumpit barilul de petrol

Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent...

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Crossuri externe