SUA răsuflă ușurate. China pare să țină cont de avertismentele privind Rusia

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Xi Jinping și Vladimir Putin
Xi Jinping și Vladimir Putin
Statele Unite ale Americii avertizau în urmă cu două luni că Beijingul părea dispus să sprijine războiul declanșat de ruși în Ucraina.

Însă acum înalți oficiali americani spun că nu au detectat un sprijin militar și economic chinezesc evident, o evoluție binevenită în relația tensionată dintre SUA și China.

Oficialii americani spun că rămân circumspecți cu privire la sprijinul de lungă durată al Chinei pentru Rusia în general, dar că sprijinul militar și economic de care erau îngrijorați nu s-a concretizat, cel puțin deocamdată. Ușurarea vine într-un moment crucial.

Președintele Joe Biden se pregătește pentru o călătorie în Asia la sfârșitul acestei luni iar administrația sa urmează să publice în curând prima sa strategie de securitate națională privind ascensiunea Chinei ca mare putere.

Pe lângă faptul că s-a ferit să sprijine direct război desfășurat de Rusia, China a evitat să încheie noi contracte între rafinăriile sale de petrol și Rusia. În luna martie, grupul de stat Sinopec a suspendat discuțiile privind o investiție petrochimică majoră și un proiect de comercializare a gazelor în Rusia.

Luna trecută, trimisul SUA la ONU a salutat abținerea Chinei la voturile ONU de condamnare a invaziei Rusiei în Ucraina ca pe o "victorie", subliniind modul în care echilibristica impusă de Beijing între Rusia și Occident poate fi cel mai bun rezultat pentru Washington.

Cu toate acestea, China a refuzat să condamne acțiunile Rusiei în Ucraina și a criticat sancțiunile occidentale radicale impuse Moscovei, afirmând în același timp că nu ajută în mod deliberat la eludarea acestora.

Analist: Putin a pierdut deja războiul

Volumul schimburilor comerciale dintre Rusia și China a crescut, de asemenea, în primul trimestru, iar cele două țări au declarat în februarie un parteneriat "fără limite".

Luni, ambasada Beijingului de la Washington a publicat un buletin informativ de 30 de pagini în care acuză Statele Unite că răspândesc "minciuni" pentru a discredita China în legătură cu Ucraina, inclusiv printr-o scurgere de informații în presă din martie, potrivit căreia Rusia ar fi cerut ajutor militar chinezesc. Ambasada a precizat că oficialii americani au declarat de atunci că nu au văzut nicio dovadă că China ar fi oferit un astfel de sprijin.

Biden însuși nu a mai vorbit despre faptul că Beijingul ar fi ajutat Rusia de când a declarat reporterilor la Bruxelles, la 24 martie, că, într-o convorbire telefonică cu președintele chinez Xi Jinping, "s-a asigurat că a înțeles consecințele".

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat săptămâna trecută în fața Comisiei pentru relații externe a Senatului că China se confruntă cu "riscul reputațional semnificativ" de a fi aliatul Rusiei și că "deocamdată nu vedem un sprijin semnificativ din partea Chinei pentru acțiunile militare ale Rusiei".

Biden urmează să viziteze Tokyo și Seul în ceea ce va fi prima sa călătorie în Asia în calitate de președinte - una care nu va include o oprire în China. El se va întâlni, de asemenea, cu liderii indieni și australieni, în timpul unei întâlniri "Quad" la Tokyo.

China a făcut din Rusia o parte esențială a strategiei sale de politică externă pentru a contracara Occidentul. Consilierii lui Biden erau îngrijorați că Xi plănuia să ofere sprijin direct președintelui rus Vladimir Putin, în timp ce campania sa în Ucraina s-a confruntat cu eșecuri dureroase, a declarat un oficial american.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...


pixel