SUA și UE au un plan de rezervă dacă Putin ocupă Ucraina
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Washingtonul dispus în continuare cu Phenianul, în pofida noilor provocări
Washingtonul dispus în continuare cu Phenianul, în pofida noilor provocări
Occidentul nu exclude și cel mai negru dintre scenariile după care ar putea evolua războiul din Ucraina - și anume ocuparea în totalitate a țării. Iată de ce, capitalele lumii civilizate pun la punct un plan de rezervă.

Oficialii de la Washington și din capitalele UE recunosc că armata rusă va încerca să compenseze pierderile suferite în timpul blitzkrieg-ului eșuat după rezistența acerbă a Ucrainei. De asemenea, Occidentul ia în considerare și cel mai rău scenariu - o preluare a Kievului sau chiar a întregii țări de către ocupanți, caz în care se pregătește un plan de susținere a unui guvern ucrainean "demisionar".

Potrivit The Washington Post, care citează surse din rândul unor înalți oficiali ai SUA și UE, Washingtonul și capitalele europene au în vedere evoluții diferite și, prin urmare, "se așteaptă ca armata rusă să recupereze pierderile suferite la început". În plus, există, se pare, conform publicației, un plan de susținere, în afara Ucrainei, a unei mișcării de rezistență ucrainene, în frunte cu președintele statului, Volodimir Zelenski, dacă Rusia reușește să captureze Kievul.

O posibilă ocupare a Kievului de către Rusia a provocat o avalanșă de planuri la Departamentul de Stat, Pentagon și alte agenții americane în cazul în care guvernul lui Vladimir Zelenski va trebui să fugă din capitală sau din țară, scrie WP. "În prezent, pregătim planuri de urgență pentru orice scenariu, inclusiv unul în care Volodimir Zelenski conduce un guvern în exil în Polonia”, a declarat unul dintre interlocutorii ziarului american. 

Publicația precizează că, la numai câteva zile de la declanșarea războiului, militarii ruși s-a confruntat cu probleme logistice, inclusiv cu o lipsă de combustibil și alimente. Parlamentarul american Michael Walz estimează că, după toate probabilitățile, ucrainenii vor ataca constant liniile de aprovizionare rusești. Dar pentru asta, spune el, ucrainenii au nevoie de armament și de capacitatea de a amplasa dispozitive explozive improvizate.

"Aceste linii de aprovizionare rusești vor fi foarte, foarte vulnerabile, iar aici puteți interveni voi, ucrainenii, înfometând la propriu armata rusă", a spus Walz, citat de WP.

Citește și Criza din Ucraina. SUA vor să trimită avioane Poloniei. Sprijin pentru Moldova

Rita Konayeva, director de analiză la Centrul pentru Securitate și Tehnologii Emergente de la Universitatea Georgetown, a amintit că, odată ce trupele rusești vor încerca să intre în orașe, ucrainenii vor avea un avantaj, deoarece cunosc terenul. Aceștia pot construi bariere, pot distruge poduri pentru a limita intrările în oraș și pot plasa lunetiști pe acoperișuri. "Într-un mediu urban, apărarea are un avantaj", a spus ea.

Un alt interlocutor al publicației din cercurile diplomatice a declarat că abilitatea Rusiei de a-și impune viziunea asupra Ucrainei este "foarte puțin probabilă", având în vedere nemulțumirea profundă a ucrainenilor față de invazia rusă. "Aceasta este o țară cu 40 de milioane de locuitori. Kremlinul ar putea încerca să elaboreze o strategie. Dar cred că în calculele noastre strategice uităm întotdeauna un mic obstacol, și anume voința poporului. Iar Putin a uitat cum este să fii ales în mod democratic", a spus diplomatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

UE începe să lucreze la noile sancțiuni împotriva Iranului

Mai multe state membre ale UE au cerut extinderea...

UE vrea ratificarea unui tratat împotriva pescuitului abuziv

Uniunea Europeană și guvernele a 13 țări au îndemnat...

FMI încearcă să calmeze "optimismul exagerat" al pieţelor

Fondul Monetar Internaţional a transmis un avertisment...

Bulgari a dezvăluit cel mai subțire ceas din lume VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...


pixel