SUA: Vicepreşedintele Pence criticat pentru o comparație nefericită

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Vicepreședintele american, Mike Pence
Vicepreședintele american, Mike Pence
Vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, a făcut, într-un mesaj pe Twitter, a făcut o legătură între generalul iranian Qassem Soleimani, ucis într-un raid american în Irak, şi responsabilii atentatelor de la 11 septembrie 2001 la New York, o afirmaţie considerată îndoielnică sau înşelătoare de numeroase medii americane.

Qassem Soleimani "a ajutat la călătoria clandestină în Afganistan a 10 dintre cei 12 terorişti care au comis atacurile teroriste de la 11 septembrie în Statele Unite", a scris Mike Pence pe Twitter, printre alte mesaje menite să justifice decizia SUA de a-l ucide pe generalul iranian.

Venind cu explicații, purtătoarea de cuvânt a vicepreședintelui SUA, Katie Waldman, a precizat că Mike Pence a făcut referire la 12 dintre pirații aerului care au comis atentatele de la 11 septembrie și care au "tranzitat prin Afganistan". Şi a repetat că "10 dintre cei 12 au fost ajutaţi de Soleimani".

Cotidianul New York Times a subliniat însă că generalul Qassem Soleimani - care la acea dată conducea deja Forţa Quds a Gardienilor Revoluţiei, însărcinată cu operaţiuni în afara Iranului - nu apare "în niciun moment" din raportul comisiei parlamentare americane de anchetă asupra evenimentelor de la 11 septembrie.

Raportul a explicat că, deşi "există serioase dovezi că Iranul a permis tranzitul membrilor Al-Qaida spre şi dinspre Afganistan înainte de 11 septembrie", anchetatorii nu au găsit "nicio dovadă directă că Iranul (...) era la curent cu pregătirea" atentatelor. "În momentul trecerii lor prin Iran, agenţii Al-Qaida probabil nu erau nici ei la curent cu detaliile viitoarei operaţiuni", a adăugat acest raport.

Citește și Asasinarea lui Soleimani. Decizia NATO privind Irakul

Este deci "tehnic corect să se spună că Iranul a 'ajutat' la călătoria lor", fără să se lase impresia că aceasta s-a făcut "ajutând cu bună-ştiinţă la ceea ce urma să devină 11 septembrie", a scris Washington Post, pentru care nimic nu indică în plus că Soleimani ar fi luat parte direct la "acest ajutor". Pe de altă parte, 15 dintre cei 19 autori ai atentatelor de la 11 septembrie erau din Arabia Saudită, o monarhie sunnită, mare rival al Iranului şiit.

Mike Pence, prin această apropiere, a urmat linia apărată de administraţia Trump după raidul aerian de vineri de la Bagdad, punând accentul pe "atrocităţile" comise de Soleimani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Insolvență / FOTO: Freepik
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu

pixel