Intervenția Washingtonului are ca scop oprirea uneia dintre cele mai mari tranzacții occidentale în Rusia de la începutul războiului din Ucraina, conform unor surse citate de Reuters.
În cazul în care Raiffeisen va merge mai departe și se va dovedi că afacerea încalcă sancțiunile americane, Washingtonul ar putea impune penalități băncii, au declarat sursele.
Raiffeisen ar urma să cumpăre participația la Strabag, cu sediul la Viena, de la o companie pe care grupul de construcții a identificat-o ca fiind controlată de Oleg Deripaska.
În ultimele săptămâni, înalți oficiali ai Trezoreriei SUA și-au arătat îngrijorarea cu privire la această tranzacție în cadrul unor întâlniri cu Raiffeisen și cu autoritățile austriece, conform acelorași surse. Aceștia au subliniat că Deripaska este unul dintre cei sancționat de SUA.
Având în vedere poziția SUA, una dintre surse a declarat că autoritățile austriece vor întârzia să dea undă verde tranzacției, sau că, în acest caz, ar putea să renunțe la afacere.
Un purtător de cuvânt al lui Deripaska a făcut referire la remarcile anterioare, în care a spus că acesta nu are niciun control asupra companiei care deține participația Strabag, descriind sancțiunile occidentale ca fiind greșite și bazate pe acuzații false.
Prezența Raiffeisen în Rusia, la peste doi ani de la declanșarea războiului din Ucraina, demonstrează relațiile profunde dintre Austria și Rusia.
În momentul de față Raiffeisen reprezintă alternativa salvatoare pentru milioane de clienți ruși care doresc să trimită euro sau dolari în străinătate.
Conversațiile au loc în contextul în care autoritățile de reglementare continuă să examineze Raiffeisen și legăturile sale cu Rusia, care au început în urmă cu mai bine de un an, când OFAC, autoritatea americană de aplicare a sancțiunilor, a început să cerceteze activitățile băncii în Rusia.
Unitatea de integritate bancară a Departamentului de Justiție al SUA, care face parte din divizia penală, a cercetat, de asemenea, Raiffeisen în legătură cu afacerile sale din Rusia, a declarat o persoană familiarizată cu această chestiune, care a descris examinarea ca fiind în continuare în desfășurare.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care supervizează sancțiunile UE împotriva oligarhilor, inclusiv Deripaska, a declarat că este la curent cu tranzacția și că "a cerut clarificări din partea autorităților austriece, ale căror răspunsuri sunt în curs".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...