Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Este de prespus că, inițial, China nu și-a dorit că intre în confruntare cu America. Dar a apărut noul coronavirus, a cărui răspândire în lume nu a putut fi stopată, provocând una dintre cele mai grave crize economice și de sănătate cu care s-a confruntat omenirea în ultimii 100 de ani. Arătat cu degetul, acuzat că nu a acționat la timp, că nu a strigat, nu a tras semnale de alarmă, nu s-a agitat mai mult pentru a preveni o astfel de catastrofă globală, președintele chinez, Xi Jiping a trecut de la apărare la ofensivă.
Nu numai că a refuzat să împărtășească informații științifice restului lumii, dar și-a asigurat rezerve importante de produse medicale, de la aparatură, la medicamente și elemente de protecție, cumpără cantități uriașe de petrol, cu efect direct asupra prețului la aurul negru și lansează, prin presă, amenințări și avertismente la adresa SUA, care, la rândul lor, au dat de înțeles, prin vocea președintelui Donald Trump, că pot renunța la acordul comercial cu Beijing, că pot reintroduce taxe vamale usturătoare și, de ce nu, că ar putea trage China la răspundere pentru pandemia de covid-19.
Citește și Warren Buffett, PĂCĂLIT de o firmă germană! Cu sute de milioane
Criza economică provocată de covid-19 pare pentru Beijing o bună ocazie pentru a-și extinde controlul asupra altor țări. Recent, China a anunțat că va aloca 2 miliard de dolari țărilor celor mai afectate de noul coronavirus din rândul statelor vulnerabile din punct de vedere economic. În plus, Beijingul s-a grăbit să sară în ajutorul europenilor, trimițând avioane întregi de produse de protecție, măști, aparatură medicală. Și ce dacă nulte s-au dovedit inutile sau defecte! Până la un punct, promptitudinea reacției și gestul în sine contează foarte mult într-o strategie.
Pentru a stopa China, SUA pot finanța și stimula crearea unor ramuri industriale în statele aliate sau pe pământ american, astfel încăt nimic să nu mai provină din China, fabrica lumii, cum este încă numită. În plus, crede semnatarul articolului din The National Interest, Washington trebuie să obțină compensații din partea Chinei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...