Subvenții pentru Airbus și Boeing, altă sursă de tensiuni transatlantice
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
SUA versus UE
SUA versus UE
Legăturile comerciale transatlantice se vor confrunta cu noi probleme, dacă Organizația Mondială a Comerțului (OMC) va permite Statelor Unite să impună tarife de miliarde de dolari importurilor europene, în contextul subvenţiilor de lungă durată acordate Airbus. OMC a constatat că atât compania aeriană europeană Airbus, cât și rivalul său american, Boeing, au primit miliarde de dolari ca subvenții timp de 15 ani.

Ambele părți au contestat tarifele. Totuși, SUA au un avans, în timp ce UE trebuie să aștepte până la începutul anului 2020 pentru a decide ce atitudine va lua. În această săptămână, OMC trebuie să comunice ce bunuri europene vor putea fi taxate de SUA. Sursele spun că juriul format din trei persoane ar viza bunuri în valoare de 7,5 miliarde de dolari, un record pentru autoritatea înfiinţată acum 24 de ani.

Astfel de tarife sunt rareori acordate de OMC - majoritatea părților ajung la soluționări - și, în multe cazuri, reclamanții nu își exercită drepturile. După toate probabilitățile, SUA vor impozita mărfurile UE. S-a publicat chiar și o listă de bunuri în valoare de 25 de miliarde de dolari, de la aeronave și piese aerospațiale până la vin, brânză și mărfuri de lux.

Potrivit diplomaţilor, decizia OMC asupra celei mai mari dispute comerciale corporative din lume ar putea genera o amplificare a tensiunilor economice, având în vedere că producătorii UE se confruntă deja cu tarifele americane majorate la oțel și aluminiu și cu ameninţarea din partea președintelui american Donald Trump de a taxa mașinile și piesele auto. La rândul său, UE a ripostat.

Citește și Record al prețului aurului. Explicațiile analiștilor

Discuțiile comerciale dintre cele două, menite să ușureze tensiunile și să elimine amenințarea unui război tarifar nepermis, nu au decurs bine. Cele două părți au făcut unele progrese în ceea ce privește cooperarea, dar un acord propus pentru reducerea taxelor este blocat, Washingtonul afirmând că ar trebui inclusă şi agricultura, în timp ce Bruxelles-ul a insistat că nu se poate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel