Subvențiile oferite de statul chinez pentru producătorul auto BYD, demascate de un institut german
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Scandalul privind ajutoarele oferite de statul chinez producției auto care invadează cu vehicule electrice ieftine piețele occidentale ia tot mai multă amploare.

Conform unui nou studiu, publicat miercuri de Institutului de la Kiel pentru Economia Mondială, cel mai mare producător auto chinez BYD a primit subvenţii guvernamentale directe în valoare de cel puţin 3,4 miliarde de euro, relatează Bloomberg.

Acest sprijin a crescut sistematic în ultimii ani, de la 220 milioane de euro în 2020, la 2,1 miliarde de euro doi ani mai târziu, conform experților germani.

În plus, BYD a beneficiat şi de sprijinul oferit de producătorii locali de baterii, dar şi de reducerile acordate celor care cumpără automobilele sale, se mai precizează în acest studiu publicat într-un moment în care Uniunea Europeană investighează ajutoarele de stat incorecte de care au beneficiat producătorii chinezi de automobile electrice.

Institutul german subliniază că aproape toate companiile chineze listate au primit subvenţii guvernamentale directe, institutul menţionând în mod special sprijinul oferit pentru producătorii de turbine eoliene, panouri fotovoltaice şi fabricanţii de materiale rulant. Ajutoarele industriale din China sunt "de cel puţin trei sau patru ori" mai mari decât în ţările mari din UE şi OCDE, susţine Institutul de la Kiel pentru Economia Mondială.

Subvenţii similare cu cele acordate BYD "au permis firmelor chineze să crească rapid, să domine piaţa chineză şi au facilitat expansiunea pe pieţele din UE", susţine Institutul de la Kiel pentru Economia Mondială, care consiliază şi guvernul german.

 

Ministrul chinez al Comerțului neagă implicarea statului în industria EV

Ministrul comerțului din China, Wang Wentao a organizat duminică, la Paris, o masă rotundă cu reprezentanții a 10 firme chineze de vehicule electrice, printre care BYD, CATL și Geely, înainte de discuțiile privind o anchetă europeană pentru a stabili dacă vehiculele electrice chineze au beneficiat de subvenții nedrepte, conform Reuters.

Wang a reiterat poziția Beijingului conform căreia producătorii chinezi de mașini electrice nu au depins de subvenții pentru a obține un avantaj competitiv, potrivit unei declarații publicate luni de Ministerul Comerțului.

"Companiile de vehicule electrice din China se bazează pe inovația tehnologică continuă, pe un sistem perfect de producție și aprovizionare și pe o concurență deplină pe piață pentru o dezvoltare rapidă, fără a se baza pe subvenții pentru a obține un avantaj competitiv", a declarat Wang.

El le-a mai spus reprezentanților europeni că guvernul chinez va sprijini în mod activ firmele pentru a le proteja drepturile și interesele legitime.

Uniunea Europeană este presată să reechilibreze relaţiile comerciale cu China pe măsură ce unele ţări membre, precum Franţa, vorbesc de o ameninţare economică de pe urma unui val de produse chineze care inundă piaţa comunitară. BYD şi alte companii din domeniu precum Nio şi Geely se extind în Europa după ce au crescut în China, unde producători occidentali, precum Tesla şi Volkswagen, pierd teren în contextul unui război agresiv al preţurilor pe segmentul automobilelor electrice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel