Subvențiile străine în UE. Mediul de afaceri, disperat: ”Regulile, imposibil de aplicat”

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Mediul de afaceri vrea să remodeleze o serie de norme
Mediul de afaceri vrea să remodeleze o serie de norme
Noul regulament european privind subvențiile străine va intra în vigoare în această vară. Organizațiile care reprezintă mediul de afaceri din sectorul industrial consideră că textul este inaplicabil.

Investitorii străini din Europa trag un semnal de alarmă împotriva noului regulament privind subvențiile străine, care va intra în vigoare pe 12 iulie. Marți, în cadrul unei conferințe de presă, Camera de Comerț Americană în UE (AmCham EU) și-a exprimat rezervele puternice față de noul text, chiar dacă îi susține obiectivele.

Prolema ridicată vizează povara administrativă "disproporționată" pentru ”întreprinderile cu prezență globală din interiorul UE și din afara UE", scriu mai multe organizații reprezentând diverse industrii din Europa într-o scrisoare deschisă. Printre acestea se numără Adigital, Australian Business in Europe, Camera de Comerț Britanică, Camera de Comerț Indiană, Invest Europe, Consiliul de Afaceri Japonez pentru Europa și Consiliul Național de Comerț Exterior.

Considerată un important pas înainte la Bruxelles, legea permite Comisiei Europene să controleze subvențiile acordate pentru UE de țările din afara UE, ajutoare care pot denatura însă concurența în cadrul pieței interne. În prezent, ajutoarele de stat sunt supuse unor reguli stricte în cadrul UE, în timp ce țările terțe pot subvenționa cât de mult doresc companiile lor cele mai prădătoare...

Semnatarii scrisorii mai scriu, printre altele, că mâine, spre exemplu, UE va putea lua la verificat toate investițiile, preluările și alte oferte finanțate de state străine. Și să ceară "compensații" în caz de denaturare a concurenței, interzicând fuziunile, cerând rambursarea subvențiilor sau împiedicând companiile să participe la licitațiile publice. În plus, împrumuturile, scutirile de taxe, compensațiile pentru sarcinile financiare impuse de autoritățile publice și alte anulări sau reeșalonări de datorii vor trebui notificate UE.

SUA în linia de foc

Ironia este că, deși regulamentul viza inițial China, rivalul sistemic al UE, primele afectate de noul regulament ar trebui să fie Statele Unite, care sunt, de fapt, un aliat din multe alte puncte de vedere, în special pe linie de apărare și securitate. 

Aflată recent la Washington, într-o vizită de lucru, vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, a avertizat că întreprinderile care beneficiază de programul american de ajutoare și subvenții masive acordate industriei ecologice ar putea fi obligate să notifice UE...

Companiile nu au sistemele de raportare cerute de această lege, ele nu există", atrage atenția Kaarli Eichhorn, vicepreședinte al AmCham EU. Fuziunile și achizițiile, precum și achizițiile publice, vitale pentru economia europeană, ar putea fi blocate, deoarece părțile implicate în aceste tranzacții nu vor putea respecta cerințele.

Punerea în aplicare a textului este în prezent în curs de negociere la Bruxelles. Iar aceste organizații speră să remodeleze unele dintre normele cuprinse în document. Ele vor, printre altele, să limiteze obligațiile de raportare ale companiilor, să ridice pragurile de notificare a Bruxelles-ului sau să scutească companiile de obligația de a dezvălui informații "clasificate" pentru a evita sancțiunile penale.

Prea multe reglementări

De asemenea, ele pun sub semnul întrebării calcularea cuantumului contribuțiilor financiare. Trebuie să limităm cazurile în care această contribuție, indiferent de unde provine, are un impact real sau o influență decisivă", a declarat Martin Bresson, director de afaceri publice la Invest Europe. Unele tranzacții nu vor fi încheiate și unele oportunități nu vor fi căutate din cauza pragurilor și a nivelului sarcinii administrative.

De vină este, de asemenea, acumularea de reglementări europene. Există din ce în ce mai multe reglementări, iar costurile de conformare sunt în continuă creștere, ceea ce împiedică industria noastră să rămână pe această piață", deplânge Hideaki Asada, de la Japanese Business Council for Europe. În Japonia, subvențiile sunt foarte diverse, la nivel național, regional sau chiar municipal, așa că este foarte complex să le raportezi.

Comisia mai are la dispoziție doar trei luni pentru a răspunde la aceste preocupări și pentru a evita ca viitoarea lege să aibă un efect disuasiv asupra investițiilor în Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel