Suedia vrea să majoreze salariul minim pentru muncitorii străini

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Lucrător /FOTO: Freepik
Lucrător /FOTO: Freepik
În urmă cu câteva luni, aceste salarii au fost deja dublate. 

Guvernul suedez intenționează să majoreze salariul minim acordat migranților din afara Uniunii Europene care doresc să lucreze în Suedia, după ce l-a dublat deja în noiembrie anul trecut. 

Înainte de toate, țara scandinavă „are nevoie de forță de muncă străină calificată și de înaltă calificare”, a declarat ministrul Migrației, Maria Malmer Stenergard, în timpul unui briefing de presă.

În schimb, a adăugat ea, avem o imigrație puternică orientată spre locuri de muncă” slab calificate și prost plătite. Ministrul a primit concluziile unei comisii de anchetă însărcinată cu examinarea chestiunii majorării salariului minim cerut pentru lucrătorii străini.

De la 1 noiembrie, salariul lunar necesar străinilor din afara spațiului Schengen sau a Uniunii Europene pentru a obține o viză de muncă suedeză a crescut de la 13.000 de coroane (1.150 de euro) la 27.360 de coroane sau 80% din salariul mediu.

Comisia, numită de guvern, propune să ridice ștacheta și mai sus, la 100% din salariul mediu, sau 34.200 de coroane - un nivel menționat anterior de coaliția guvernamentală.

Guvernul, susținut de partidul de extremă dreapta și-a arătat încă de la instalarea sa, în 2022, dorința de a reduce drastic imigrația. Cele două cele mai afectate sectoare de creșterea salariului minim sunt alimentația și serviciile de curățenie. 

„În multe cazuri, acestea sunt locuri de muncă care trebuie ocupate de persoane care locuiesc deja în Suedia”, adică cetățeni suedezi sau persoane de origine străină cărora li s-a acordat azil sau au ajuns în Suedia datorită reîntregirii familiei, printre altele, a notat ministrul.

Doamna Stenergard dorește să permită excepții de la regulă în cazurile în care există un deficit de competențe, pe baza unei liste întocmite de Agenția pentru Migrație.

Și pentru a promova sosirea unei forțe de muncă calificate, comisia de anchetă propune ca oamenii de știință, cercetătorii să nu fie obligați să îndeplinească acest nou nivel de salariu. Același lucru este valabil și pentru medicii, asistenții sau stomatologii străini care dețin un loc de muncă prost plătit în așteptarea recunoașterii diplomei.

Potrivit datelor Agenției pentru Migrație la 1 noiembrie 2023, 14.991 vize de muncă acordate din 63.477 nu ating pragul salarial în vigoare în prezent (27.360 coroane).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / Foto: DCBusiness

Dacă n-ai cerut banii în 3 ani, i-au pierdut! CCR a zis pas!

O excepție a fost ridicată de peste 40 de pensionari în...

Justiție
Ilie Bolojan / Foto: Florin Răvdan
Palatul Victoria
Friedrich Merz și Nicusor Dan
Casă de schimb valutar
Inspecție fiscală / Foto: Freepik
Femeie la cumparaturi in supermarket
Lucrări de canalizare
Contabil
Angajați / Foto: Freepik
Romaero

Marshall și Romaero bat palma pentru mentenanță strategică

Marshall şi Romaero au anunţat vineri o colaborare ce...

BVB
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Ștefan Nanu, Alexandru Nazare, Alexandru Petresci și Radu Hanga
Ghișeu / Foto: Freepik
Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Spital / Foto: Freepik
Urs pe șoseaua Transalpina
Podul Băneasa
Furtună / Foto: MTI
Irigații / Foto: Freepik
O femeie vorbește cu un angajat al unei benzinării / Foto: Freepik
Minitari / Foto: Laurentiu Turoi / MApN

pixel