Suma imensă de care are nevoie planeta pentru noile obiective climatice

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Climă
Climă
Lumea are nevoie de o sumă uriașă de bani pentru a îndeplini obiectivele globale privind schimbările climatice, lucru care se va stabili la următorul summit ONU pentru climă.

Conform spuselor unui oficial al ONU pentru problemele climatice, ar fi nevoie de cel puțin 2,4 trilioane de dolari pentru a realiza această tranziție, vitală pentru planetă și oameni.

Simon Stiell, secretarul executiv al Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice, s-a adresat unui grup de studenți de la Academia din Baku, Azerbaidjan, gazda summitului COP29 privind clima care va avea loc în noiembrie, prezentând pașii care trebuie făcuți în acest an pentru a transforma în realitate angajamentele luate la summitul de anul trecut de la Dubai.

"Este clar că, pentru a realiza această tranziție, avem nevoie de mulți bani - 2.400 de miliarde de dolari", a declarat Stiell, citând un raport publicat în decembrie de Grupul de experți la nivel înalt pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice, conform Reuters.

 

Planuri pentru COP29

 

Finanțarea climei va fi principalul obiectiv al discuțiilor găzduite de Azerbaidjan, unde guvernele vor avea sarcina de a stabili un nou obiectiv post 2025 pentru strângerea de fonduri în vederea sprijinirii eforturilor țărilor în curs de dezvoltare de a reduce emisiile și de a se adapta la efectele tot mai grave ale schimbărilor climatice.

Stabilirea unui nou obiectiv financiar va fi o provocare, având în vedere că abia anul trecut țările și-au îndeplinit obiectivul stabilit în 2009 de a mobiliza 100 de miliarde de dolari pe an pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice până în 2020.

"Este deja extrem de evident faptul că finanțarea este factorul decisiv în lupta mondială pentru climă", a spus el, adăugând că, fără mai multe fonduri, câștigurile obținute la summitul COP28 de la Dubai se vor pierde.

Stiell a declarat că la summitul din acest an, țările trebuie să se asigure că sistemul financiar global și băncile pot face față sarcinii de a crește finanțarea pentru climă și a îndemnat băncile să tripleze valoarea granturilor și a finanțării concesionale pentru climă până în 2030 și să tripleze rata capitalului privat pe care îl mobilizează.

"Acțiunile pe care le vom întreprinde în următorii doi ani vor determina cât de multă distrugere cauzată de schimbările climatice vom putea evita în următoarele două decenii și mult mai departe", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel