Suma uriașă, cât PIB-ul României, investită în armata afgană

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Avioanele de transport ale Forțelor Aeriene SUA evacuează de pe aeroportul din Kabul mii de americani și afgani în fiecare zi. Aliații au fost luați prin surprindere de rapiditatea cu care s-au succedat evenimentele, cu o armată afgană care s-a predat în câteva zile.

Referindu-se la fosta armată afgană, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, spunea zilele trecute: „Au o forță aeriană redutabilă. Au echipamente moderne. Au structura organizațională (...) Au formarea pe care le-am oferit-o de-a lungul a 20 de ani. Au avantajele materiale și de număr. Este timpul să folosim aceste avantaje”. În 24 de ore de la această declarație, armata afgană nu mai exista...

Din 2002, Statele Unite au cheltuit aproape 83 de miliarde de dolari echipând și instruind Forțele Naționale de Apărare și Securitate din Afganistan, inclusiv furnizând tehniocă militară în valoare de aproape 10 miliarde de dolari, așa cum recunoaște și reprezentantul special al SUA pentru reconstrucția Afganistanului. 

Corupția sistemică și un guvern afgan slab care nu a reușit să își fidelizeze propriile forțe armate au contribuit la situația apocaliptică.

„Am observat cu mare îngrijorare viteza cu care [talibanii] s-au deplasat, dar și lipsa de rezistență pe care aceștia au întâmpinat-o” din partea unităților militare afgane pregătite de SUA și care ar fi trebuit să lupte, a spus John Kirby.

Unii experți în securitate spun că Statele Unite ar fi trebuit să prevadă acest colaps. SUA au pregătit armata afgană după modelul occidental, cu o ierarhie națională centralizată și un stil occidental de luptă.

Dan Grazier, militar care a participat la instruirea armatei afgane, a declarat că atunci când a început forțelor afgane, nu exista un plan general. 

"Pentru că la început nu aveam experți, Armata și Corpul de Marină au încercat să creeze armata afgană după propria lor imagine", a spus Grazier. „I-am instruit în ceea ce privește capacitățile și le-am oferit o grămadă de echipamente pe care nu le-au putut utiliza singuri.” 

În iulie, Inspectorul General Special pentru Reconstrucția Afganistanului a constatat că Departamentul Apărării a cheltuit 3,74 miliarde de dolari pe combustibil pentru forțele afgane din 2010 până în 2020 și „intenționează să cheltuiască încă 1,45 miliarde de dolari până în anul 2025”. 

Citește și: Imperiul FINANCIAR pe care se sprijină TALIBANII

Talibanii anunță amnistie generală și invită femeile la guvernare

„Acest combustibil a fost necesar pentru a opera vehicule și aeronave în valoare de peste 9,82 miliarde de dolari, achiziționate de Pentagon pentru armata afgană și pentru a furniza energie bazelor și instalațiilor” 

În ultimii 20 de ani SUA au oferit Forțelor Aeriene Afgane peste 130 de avioane iar în iulie, Departamentul Apărării a declarat că furnizează Forțelor Aeriene Afgane mai multe aeronave - inclusiv 35 de elicoptere Black Hawks și trei avioane de vânătoare A-29 Super-Tucanos. Trei Black Hawks au fost deja livrate luna trecută.

Departamentul Apărării nu a putut să răspundă cum va acționa pentru ca echipamente să nu cadă în mâinile talibanilor, în condițiile în care au apărut informații care susțineau că talibanii au capturat mai multe elicoptere Black Hawk, notează publicația Defenseone.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel