Referindu-se la fosta armată afgană, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, spunea zilele trecute: „Au o forță aeriană redutabilă. Au echipamente moderne. Au structura organizațională (...) Au formarea pe care le-am oferit-o de-a lungul a 20 de ani. Au avantajele materiale și de număr. Este timpul să folosim aceste avantaje”. În 24 de ore de la această declarație, armata afgană nu mai exista...
Din 2002, Statele Unite au cheltuit aproape 83 de miliarde de dolari echipând și instruind Forțele Naționale de Apărare și Securitate din Afganistan, inclusiv furnizând tehniocă militară în valoare de aproape 10 miliarde de dolari, așa cum recunoaște și reprezentantul special al SUA pentru reconstrucția Afganistanului.
Corupția sistemică și un guvern afgan slab care nu a reușit să își fidelizeze propriile forțe armate au contribuit la situația apocaliptică.
„Am observat cu mare îngrijorare viteza cu care [talibanii] s-au deplasat, dar și lipsa de rezistență pe care aceștia au întâmpinat-o” din partea unităților militare afgane pregătite de SUA și care ar fi trebuit să lupte, a spus John Kirby.
Unii experți în securitate spun că Statele Unite ar fi trebuit să prevadă acest colaps. SUA au pregătit armata afgană după modelul occidental, cu o ierarhie națională centralizată și un stil occidental de luptă.
Dan Grazier, militar care a participat la instruirea armatei afgane, a declarat că atunci când a început forțelor afgane, nu exista un plan general.
"Pentru că la început nu aveam experți, Armata și Corpul de Marină au încercat să creeze armata afgană după propria lor imagine", a spus Grazier. „I-am instruit în ceea ce privește capacitățile și le-am oferit o grămadă de echipamente pe care nu le-au putut utiliza singuri.”
În iulie, Inspectorul General Special pentru Reconstrucția Afganistanului a constatat că Departamentul Apărării a cheltuit 3,74 miliarde de dolari pe combustibil pentru forțele afgane din 2010 până în 2020 și „intenționează să cheltuiască încă 1,45 miliarde de dolari până în anul 2025”.
Citește și: Imperiul FINANCIAR pe care se sprijină TALIBANII
Talibanii anunță amnistie generală și invită femeile la guvernare
„Acest combustibil a fost necesar pentru a opera vehicule și aeronave în valoare de peste 9,82 miliarde de dolari, achiziționate de Pentagon pentru armata afgană și pentru a furniza energie bazelor și instalațiilor”
În ultimii 20 de ani SUA au oferit Forțelor Aeriene Afgane peste 130 de avioane iar în iulie, Departamentul Apărării a declarat că furnizează Forțelor Aeriene Afgane mai multe aeronave - inclusiv 35 de elicoptere Black Hawks și trei avioane de vânătoare A-29 Super-Tucanos. Trei Black Hawks au fost deja livrate luna trecută.
Departamentul Apărării nu a putut să răspundă cum va acționa pentru ca echipamente să nu cadă în mâinile talibanilor, în condițiile în care au apărut informații care susțineau că talibanii au capturat mai multe elicoptere Black Hawk, notează publicația Defenseone.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...