Summit UE. Emmanuel Macron, furios, a dat cu pumnul în masă

Autor: Matei Ion
Data publicării:
SCENARIU lui Macron. Ce se întâmplă dacă Rusia intervine în Belarus
SCENARIU lui Macron. Ce se întâmplă dacă Rusia intervine în Belarus
Preşedintele francez Emmanuel Macron a "bătut cu pumnul în masă" la reuniunea la nivel înalt a şefilor de stat şi de guvern de la Bruxelles dedicată planului de relansare economică a UE pentru a denunţa reaua voinţă a unora din omologii săi, transmite AFP.

Ţinta sa au fost aşa-numitele state "frugale" (Olanda, Suedia, Danemarca, Austria) alături de Finlanda, foarte rezervate în privinţa acestui plan.

"A fost dur cu incoerenţele lor", a spus un membru al delegaţiei franceze. Ieşirile preşedintelui francez au fost raportate presei de alte delegaţii. "S-a spus totul într-un mod caricaturizat", s-a plâns însă consilierul francez.

Preşedintele Emmanuel Macron a criticat opoziţia exprimată la adresa solicitării sale de a se aloca statelor membre o parte semnificativă din totalul fondului destinat relansării sub formă de subvenţii.

Totodată, şeful statului francez a criticat vehement comportementul cancelarului austriac Sebastian Kurz, atunci când acesta s-a ridicat de la masa negocierilor pentru a răspunde la telefon. Conform unei surse europene, cancelarul austriac s-a simţit "ofensat" de remarcile preşedintelui Franţei.

Angela Merkel, prevede un EȘEC: Nu pot spune nici acum dacă va fi găsită o soluţie

De asemenea, Macron a comparat poziţia inflexibilă a premierului olandez Mark Rutte, aflat în fruntea curentului de opinie rezervat, cu cea a fostului premier britanic David Cameron.

Conform mărturisirilor altor delegaţii, preşedintele francez şi-ar fi pierdut cumpătul de mai multe ori în timpul criticilor pe care le-a adus opozanţilor poziţiei sale.

"A dat cu pumnul în masă", a afirmat o sursă diplomatică.

Conform unei surse europene, Macron a susţinut că Franţa şi Germania sunt statele care urmează să "plătească pentru acest plan" şi că acestea "se luptă pentru interesele Europei atunci când fugalii sunt egoişti şi nu fac concesii".

"El a adăugat că este pregătit să plece mai degrabă decât să încheie un acord prost", conform aceleaşi surse.

Negocierile sunt în impas de vineri. Planul de relansare economică a UE prevedea iniţial subvenţii în valoare de 500 de miliarde de euro, dintre care 325 de miliarde alocate direct guvernelor pentru finanţarea planurilor naţionale, precum şi posibilitatea unor împrumuturi în valoare de 250 de miliarde de euro.

Cele cinci state refractare vor însă să limiteze subvenţiile la 350 de miliarde, sumă pe care Franţa şi Germania o considerată inacceptabilă. Parisul şi Berlinul sunt dispuse să accepte un cuantum de 400 de miliarde, sumă pe care statele frugale plus Finlanda continuă să o considere prea mare.

Dineul a fost suspendat şi au loc reuniuni în încercarea de a se depăşi impasul. Statele refractare discută între ele pentru a-şi coordona poziţiile, conform anunţului făcut de cancelarul austriac pe contul său de Twitter, unde a postat şi o fotografie a reuniunii.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel s-a întâlnit cu mai mulţi protagonişti pentru a încerca să găsească un compromis.

Summitul UE intră astfel, luni, în a patra sa zi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu

pixel