De luna viitoare se va reveni la un mecanism care s-a mai aplicat până în urmă cu câțiva ani și care presupune că, pentru contractele part-time, contribuția de asigurări sociale (CAS) și de sănătate (CASS) se vor raporta la salariul minim brut pe țară. Concret: dacă salariul unui angajat part-time este mai mic de 2.550 lei pe lună, contribuțiile de pensii și sănătate vor fi de 638 lei, respectiv 255 lei.
Un argument care nu stă în picioare
Surplusul de contribuții va fi suportat de angajator. Cert este că, în august, salariații part-time vor rămâne cu aceiași bani în buzunar.
Ca răspuns la ordonanța Guvernului nr 16/2022, mulți angajatori au renunțat la contractele part-time. Ceea ce trebuie să știe însă persoanele care s-au văzut, astfel, fără loc de muncă sau fără o sursă suplimentară de venit este că acest tip de contracte pot înceta numai în condițiile Codului muncii, nu din cauza modificărilor fiscale. Prin urmare, desființarea posturilor nu va sta în picioare în instanță dacă nu are la bază o cauză reală și serioasă, nici desfacerea contractului de muncă forțând consimțământul angajatului, mascarea concedierii sau încălcarea condițiilor sale de oricare fel.
O serie de semne de întrebare
Ce se va întâmpla, de la 1 august, în cazul angajaților part-time din construcții, agricultură și industria alimentară, domenii unde salariul minim este 3.000 de lei. După cum precizează Avocatnet, facilitățile fiscale ce se aplică în aceste sectoare de activitate sunt valabile și pentru contractele part-time. Ceea ce înseamnă că în cazul acestor angajați se ridică mai multe semne de întrebare în privința măsurii de suprataxare aplicabile de la 1 august pentru contribuția la pensii și sănătate. OG nr. 16/2022 precizează că, din prima zi a lunii viitoare, contribuția la pensii nu poate fi mai mică decât cea calculată prin aplicarea cotelor prevăzute de lege, de la caz la caz, „asupra salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia”.
Guvernul nu s-a referit însă la salariul minim „special” de 3.000 de lei, ci la salariul minim brut pe țară. Prin urmare, ar trebui să înțelegem că procentul redus din construcții se aplică la valoarea de 2.550 de lei pentru a ajunge la acel minim de care se vorbește în ordonanță, iar nu la suma de 3.000 de lei.
De asemenea, trebuie precizat că 25 septembrie este primul termen pentru declararea contribuțiilor majorate în cazul CIM-urilor parțiale. Până atunci însă, autoritățile trebui să facă o serie de pași pentru implementarea acestor schimbări. În primul rând, până pe 14 august Ministerul Finanțelor va trebui să aprobe, prin ordin, procedura aplicabilă celor cu mai multe CIM-uri și, în al doilea rând, declarația 112 va trebui modificată, din nou. Procedura ce va fi aprobată de Ministerul Finanțelor este esențială pentru ca cei care au mai multe contracte de muncă, dintre care cel puțin unul cu normă parțială, să scape de suprataxare, dacă veniturile cumulate din acele contracte depășesc valoarea unui salariu minim brut.
Citește și Noul Cod fiscal. Angajații, obligați să dezvăluie informații sensibile
În fine, schimbarea regimului de taxare nu implică modificarea contractului de muncă. Una dintre întrebările ridicate frecvent în ultimele săptămâni, în contextul supraimpozitării contractelor part-time, din august, se referă la necesitatea de a modifica contractele part-time. Doar că mecanismul suprataxării nu implică creșterea salariului brut - asta ar însemna că și impozitul care se duce la stat e automat mai mare, pentru că se aplică unei baze de impozitare mai mare, din moment ce crește salariul, or OG nr. 16/2022 presupune doar creșterea contribuțiilor sociale la pensii și sănătate, iar nu și a altor taxe salariale. Iar suprataxarea se face numai acolo unde salariul este sub nivelul minimului pe economie, suprataxarea însemnând că se plătește la nivelul acestuia din urmă - cu excepțiile prevăzute de lege. Orice schimbare a taxării ar interveni, fie că vorbim de reducerea sau scutirea de o contribuție sau de impozit, nu atrage după sine modificarea contractului de muncă - salariul rămâne același, dar sarcina fiscală suportată de angajat e fie mai mare, fie mai mică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...