Supravegherea video a angajaților. Chiar și aici există limite

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Angajatorul nu poate supraveghea video "orice clipire din ochi" a salariatului
Angajatorul nu poate supraveghea video "orice clipire din ochi" a salariatului
Angajatorul nu poate supraveghea video "orice clipire din ochi" a salariatului, iar asta este cel mai greu de convins angajatorul, a declarat, marţi, într-un eveniment dedicat dreptului muncii, Mihaela Niţu, avocat senior în cadrul Gruia Dufaut Law Office.

"Monitorizarea angajaţilor la locul de muncă ar putea fi justificată dacă vorbim, de exemplu, despre zone critice, precum centrale nucleare etc. Pe de altă parte, pe protecţia datelor, avem deja plângeri din partea angajaţilor, dar şi a angajatorilor. Din ce ştiu eu, au fost stabilite măsuri cu privire la supravegherea video. Din punctul meu de vedere, aceste norme au existat şi pe legea veche. De asemenea, informarea pe care trebuie să o facă angajatorul era şi pe legea veche... Însă, sunt o parte dintre angajatori care au luat treaba în serios şi au încercat să se conformeze. Nu cred că există o conformare de 100%. Ce a fost mai dificil, din punctul nostru de vedere, al consultanţilor, a fost să convingem angajatorul că nu poate supraveghea orice clipire din ochi a salariatului", a afirmat Niţu.

Idei de business-uri destinate femeilor

Aceasta a adăugat că monitorizarea video poate fi realizată, însă în nişte limite, care depind de la caz la caz.

"Monitorizarea poate fi făcută, dar există nişte limite, care depind de la caz la caz. De exemplu, dacă avem o fabrică, şi eu ca angajator sunt îndreptăţit să-mi apăr proprietatea, pot instala aceste camere pentru că se consideră interes legitim. Dar instalarea acelor camere trebuie să vizeze acele căi de acces de interes. Ca angajator, mai bine poate bloca accesul la anumite site-uri din start decât să procedeze la o monitorizare şi să afirme că X a intrat pe site-ul nu ştiu care... Vorbim despre o linie foarte fină, mai ales că acum avem şi telemunca... Angajatorul trebuie să aibă mare grijă să separe lucrurile. Să nu uităm că nu putem de un consimţământ al angajatului când vorbim despre prelucrarea de date personale de către un angajator. Nu vorbim despre un consimţământ de a-i fi instala un GPS pe maşina angajatului sau de a-i supraveghea activitatea de pe telefonul personal, de exemplu", a menţionat avocatul.

Regulamentul General privind Protecţia Datelor (GDPR) este un set unic de norme cu o abordare comună la nivelul UE în ceea ce priveşte protecţia datelor cu caracter personal, care se aplică direct în statele membre.

Noile reguli se aplică din data de 25 mai 2018, iar de atunci aproape toate statele membre şi-au adaptat legislaţia naţională pentru a se alinia la Regulament.

Reprezentanţi ai instituţiilor din domeniul muncii, formării profesionale şi antreprenoriatului participă, marţi, la cea de-a VII-a ediţie a Forumului Dreptului Muncii, organizată de publicaţia Legal Magazin, la Palatul Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti (CCIB).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

DeepSeek / Foto: Oana Pavelescu
Dumitru Chisăliță / Foto: Agerpres
Donald Trump / Foto: Casa Alba
Contor pentru energie electrică
TVA
Banca Națională a României
Diamantul Idol’s Eye
SEAP

SEAP, platforma de achiziții publice, din nou funcțională!

Autoritatea pentru Digitalizarea României anunță...

Ședință într-o firmă / Foto: Freepik
Cseke Attila
Sam Altman / FOTO: Wikipedia
Donal Trump
Teren de fotbal
Volodimir Zelenski
Evaluări / FOTO: Freepik

Banca Mondială, trasă de mânecă de marile agenții de rating

Retragerea SUA din instituțiile financiare multilaterale...

Investiții / FOTO: Freepik

Oportunitățile de investiții, greu de identificat în Europa

În timp ce Europa va investi 300 de miliarde de euro...

Foto: pexels.com

Record istoric: Cât mai costă o duzină de ouă în SUA?

Prețurile ouălor din Statele Unite au atins un nivel...

lingou de aur

Rezervele de aur ale Rusiei se topesc văzând cu ochii

La 1 ianuarie 2025, din evidențele băncilor rusești...

Taxiuri zburătoare / FOTO: Freepik
Într-un magazin de bijuterii din aur / Foto: Freepik

pixel