Surpriză de proporții. Pe ce filieră ajunge aurul rusesc în Elveția
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Explicațiile elvețienilor devin din ce în ce mai bizare
Explicațiile elvețienilor devin din ce în ce mai bizare
Zile trecute a ajuns în presă informația conform căreia Elveția ar fi importat o cantitate însemnată de aur din Rusia.

Însă acum, potrivit unor noi informațiilor provenite de la Administrația Federală a Vămilor din Elveția, luna trecută, aurul înregistrat ca provenind din Rusia a ajuns în Elveția din Marea Britanie.

Mai mult de 3 tone de aur - în valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari - au fost înregistrate ca fiind importate din Rusia în Elveția luna trecută, potrivit datelor vamale. Industria a fost cuprinsă de speculații cu privire la acest lucru, mai ales după ce asociația rafinăriilor elvețiene a declarat că membrii săi nu au nicio legătură cu acest import.

Metalul respectiv a sosit din Marea Britanie, dar avea o denumire de origine rusă, a precizat administrația într-o declarație dată publicității vineri. Aceștia nu au putut furniza nicio informație despre importatorul aurului invocându-se motive legale. 

Aurul rusesc a devenit tabu în Occident după ce Putin a ordonat invadarea Ucrainei, chiar dacă autoritățile de pe piață au declarat în mod explicit că lingourile turnate înainte de declanșarea războiului pot fi comercializate în continuare. Rafinăriile elvețiene - care domină industria - pot încă importa legal aur din Rusia, potrivit administrației vamale, deși majoritatea au spus că nu vor face acest lucru.

"Toate lingourile produse de rafinăriile rusești după 7 martie 2022 nu mai pot fi comercializate în Elveția", a precizat administrația vamală în declarație. "Lingourile produse de rafinăriile rusești înainte de 7 martie 2022 pot continua să fie comercializate". 

Controversa aurului din Rusia

În urmă cu câteva zile Administrația Federală a Vămilor din Elveția afirma că au fost importate din Rusia 3 tone de aur, primul de acest fel de la izbucnirea războiului.

Citește și: Rușii vor să creeze un nou instrument financiar. Un fel de struțo-cămilă

Acest transport reprezintă aproximativ 2% din importurile de aur în principalul centru de rafinare de luna trecută. Totodată, părea că are loc o schimbare de percepție asupra lingourilor rusești, care au devenit tabu după invazie, scria Bloomberg. Majoritatea rafinăriilor au renunțat să mai accepte aur nou din Rusia după ce London Bullion Market Association a eliminat fabricanții din această țară de pe lista sa de acreditați. 

Deși acest lucru a fost văzut ca o interdicție de facto pentru importul de noi cantități de aur din Rusia pe piața londoneză, una dintre cele mai mari din lume, regulile nu interzic ca aurul rușilor să fie prelucrat de alte rafinării. Elveția găzduiește patru rafinării de aur importante, care împreună tratează două treimi din aurul mondial. 

Aproape tot aurul a fost înregistrat la vamă ca fiind destinat rafinării sau altei prelucrări, ceea ce indica faptul că a fost preluat de una dintre rafinăriile elvețiene. Cele mai mari patru - MKS PAMP SA, Metalor Technologies SA, Argor-Heraeus SA și Valcambi SA - au declarat că nu au luat metalul.

În martie, cel puțin două rafinării de aur importante au refuzat să topească lingourile rusești, chiar dacă regulile pieței le permit acest lucru. Altele, cum ar fi Argor-Heraeus, au declarat că vor accepta produse rafinate în Rusia înainte de 2022, atât timp cât există documente care să dovedească faptul că aurul nu a fost exportat din Rusia după începerea războiului și că acceptarea lor nu ar aduce beneficii Rusiei, unei persoane sau entități rusești de oriunde în lume.

Unii cumpărători rămân precauți în privința metalelor prețioase rusești, inclusiv a lingourilor turnate înainte de război, care încă pot fi comercializate pe piețele occidentale. În ceea ce privește paladiul, s-a creat o dislocare persistentă între prețurile la vedere de la Londra și cele la termen de la New York, din cauza riscului mai mare de a primi lingouri din Rusia în cazul celor din urmă.

Din aprilie, Elveția importă cantități mici de paladiu din Rusia - cel mai mare exploatator din lume al acestui metal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...


pixel