Noua lege a pensiilor a trecut de Parlament, urmează să fie promulgată și publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare din septembrie 2019, data la care punctul de pensie va crește de la 1.100 de lei la 1.265 de lei. Noua reglementare se va aplica în totalitate abia din anul 2022 când va fi schimbat radical mecanismul de calcul. Până atunci, legea prevede un calenadar clar de majorarări ale punctului de pensie până în 2021: 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020, 1.875 de lei în 2021.
Ce arată calculele
Pensionarii care acum au un punct și primesc o pensie de 1.100 de lei vor lua 1.875 de lei în anul 2022, când va intra în vigoare legea. După noul mecanism punctul de pensie de acum se va echivala atunci cu 25 de puncte de referință. În schimb, cine are acum1,2 puncte și o pensie de1.320 lei va avea atunci 2.250 de lei și 30 de puncte de referință. Calculele mai arată că un pensionar care are acum 1,5 puncte și o pensie de 1.650 de lei va avea 2.815 de lei și 38 de puncte, iar cine are 2 puncte și o pensie de 2.200 de lei va avea 3.750 de lei și 50 de puncte de referință.
Citeşte şi Pensii și salarii. Anunțul făcut de premierul Viorica Dăncilă
Creșterile par consistente, dar cât de mari vor mai părea peste patru ani aceste pensii în comparație cu salariile. Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) estimează pentru anul 2022 un salariu mediu brut de 5.904 lei și un salariu mediu net de 3.585 de lei.
Asta înseamnă că un pensionar care a ieșit la pensie cu un punct, ceea ce înseamnă că a lucrat toți cei 35 de ani cu salariul mediu, va avea o pensie care reprezintă 52% din salariul mediu net pe economie. Acum, același pensionar are o pensie de 1.100 de lei în condițiile în care salariul mediu net a fost de 2.720 de lei în luna octombrie, adică de 40%.
Deci, calculele arată că nu este vorba despre sume uriașe, pensia medie raportată la salariul mediu va crește cu 12% față de valorile de acum. Asta în situația în care prognoza CNSP va rezista la presiunea creșterilor salariale generată de criza din ce în ce mai mare de forță de muncă. Vestea bună este că după 2022 punctul de referință se va indexa, anual, cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat și astfel pensiile nu vor rămâne cu mult în urma salariilor.
Mecanismul de calcul
Din 2022 se va aplica noua formulă de calcul bazată pe Valoarea Punctului de Referință (VPR) și nu pe Valoarea Punctului de Pensie, cum este acum. În ceea ce privește numărul de puncte nu se schimbă nimic. Adică punctajul final va fi calculat ca și până acum prin însumarea punctajelor anuale (suma punctajelor lunare împărțit la 12 luni).
La rândul său, punctajul lunar este venitul brut realizat împărțit la câștigul mediu brut pe economie. Schimbarea constă în faptul că punctajul realizat nu se mai înmulțește cu o valoare a punctului de pensie, ci cu valoarea punctului de referință. Legea stabilește valoarea punctului de referință din anul 2022, când începe aplicarea, prin împărţirea valorii punctului de pensie la 25. Concret, la acea dată valoarea punctului de pensia va fi de 1.875 de lei, ceea ce înseamnă că punctul de referinţă va fi de 75 de lei.
Pensia minimă, peste 45% din salariul minim
Pensia minimă este acum de 640 de lei și este aceiași pentru toți pensionarii cărora din calcule le rezultă o pensie mai mică decât această valoare. Din 2022 lucrurile se schimbă și aici. “Pensia minimă reprezintă un prag minim al cuantumului pensiei şi se stabilește în procente, minim și maxim, din salariul minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de stagiul de cotizare realizat, astfel: procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fără a depăși procentul maxim de 75%”, se arată în lege.
Citeşte şi: Pensii recalculate. Decizie de ultimă oră a autorităților!
Deși nu există estimări cu privire la valoarea salariului minim, acesta va fi cel mai probabil între 2.200-2.300 de lei având în vedere că salariile bugetarilor ar scădea din anul 2023 dacă salariul minim brut pe țară nu va fi de 2.500 de lei. Asta înseamnă că în 2022 putem să-l considerăm în jur de 2.200 de lei. Plecând de la acestă premiză, o persoană care a lucrat 15 ani cu salariul minim va avea o pensie de 990 de lei, una care a lucrat 16 ani va avea 1.012 lei, iar cine a lucrat 20 de ani va avea 1.100 de lei. Cea mai mare pensia minimă va fi de 1.875 de lei.
Indemnizația socială
Cei care au cotizat mai puţin de 10 ani, nu vor mai primi pensie, ci o indemnizaţie socială. Valoarea acesteia nu se cunoaște încă, indemnizația socială va fi obiectul altei legi. Legea pensiilor prevede ca pensionarii cu un stagiu de cotizare între 10 și 15 ani să poată opta între indemnizație socială și pensie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Sebastian Burduja a...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...