Sursele regenerabile au furnizat peste 30% din energie electrică la nivel global anul trecut

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Energie eoliană / sursa foto: Freepik.com
Energie eoliană / sursa foto: Freepik.com
Creșterea energiei solare și eoliene a dus producția de energie din surse regenerabile la un nivel record de 30% din producția mondială de electricitate în 2023.

Acest lucru înseamnă că obiectivul global de triplare a capacității regenerabile până în 2030 să fie la îndemână, potrivit unui raport al think tank-ului din domeniul energiei Ember.

Reducerea utilizării combustibililor fosili și a emisiilor în sectorul energetic este considerată vitală pentru atingerea obiectivelor climatice globale. Peste 100 de țări participante la summitul privind clima COP28 de anul trecut de la Dubai au convenit să tripleze capacitatea de energie regenerabilă până în 2030.

Analiza globală a energiei electrice realizată de Ember a arătat că sursele regenerabile au furnizat anul trecut 30,3% din energia electrică la nivel mondial, în creștere de la 29,4% în 2022, pe măsură ce creșterea proiectelor, în special cele solare, a sporit capacitatea.

"Creșterea capacității solare care a avut loc în cursul anului 2023 deblochează cu adevărat posibilitatea ca noi să putem ajunge la acest nivel de energie regenerabilă până în 2030 și la triplarea capacității care a fost promisă la COP28", a declarat într-un interviu Dave Jones, directorul de perspective globale al Ember.

Mai mult de jumătate din creșterile globale ale capacității solare și eoliene au fost înregistrate anul trecut în China, potrivit raportului, producția totală de energie solară la nivel mondial crescând cu 23,2%, iar cea eoliană cu 9,8%.

Experții din industrie au declarat că trebuie rezolvate problemele legate de conexiunile la rețea și de autorizațiile pentru noile proiecte pentru ca obiectivul să fie atins.

Raportul a prezis că o creștere continuă a surselor regenerabile va duce la o scădere a producției de energie din combustibili fosili cu 2% în 2024 și va duce producția totală de energie din combustibili fosili la mai puțin de 60% din producția globală de electricitate pentru prima dată cel puțin din 2000, când au început datele Ember.

"Un declin permanent al utilizării combustibililor fosili în sectorul energetic la nivel global este acum inevitabil, ceea ce duce la scăderea emisiilor din sector", se arată în raport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

România cere prelungirea PNRR
Congresmanul Joe Wilson
ANAF / Foto: DCBUsiness
Sinteza SA
Bursa
Negocieri

UE pregătește noi negocieri cu SUA

Uniunea Europeană urmează să trimită către SUA o propunere comercială...

Mama cu copil / Foto: Freepik
Contabili și economiști / FOTO: Facebook
Contabila
Ben & Jerry
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Curs valutar. Foto: Pexels.com
Bursa de la București
Freepik.com
Freepik.com
Foto: pexels.com
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Sprijin pentru România / Montaj foto: DCBusiness
Petrolier
Foto: Freepik.com
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Sonde. Freepik.com
Ferma de eoliene off-shore
Petroliști
ASF avertizează românii asupra unei noi metode de fraudă
Bursa de Valori București
Nicușor Dan
Oameni în aeroport / Foto: Freepik

pixel