Sute de mii de ucraineni, rămași fără locuri de muncă după atacurile din Odesa

Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
Sute de mii de ucraineni, rămași fără locuri de muncă în urma atacurilor din portul Odesa
Sute de mii de ucraineni, rămași fără locuri de muncă în urma atacurilor din portul Odesa
Atacurile rușilor în orașele de la Marea Neagră fac ravagii în economia țării vecine, nu doar din pricina opririi exporturilor de cereale dar și pentru că, prin aceste devastări, au fost lăsați fără locuri de muncă, sute de mii de oameni.

Peste 150.000 de persoane şi-au pierdut locurile de muncă, în urma atacurilor lansate de Federaţia Rusă asupra portului ucrainean Odesa, a declarat, pentru Agerpres, viceprimarul oraşului, Oleg Brindac.

Potrivit acestuia, blocarea activităţii în portul de la Marea Neagră a generat o "situaţie catastrofală", din cauza pierderilor de natură economică şi socială.

"În Odesa o populaţie de 150.000 de oameni o constituiau marinarii şi familiile lor. Pentru ei marea era principala sursă de câştig. Pe lângă aceştia, mai sunt companii de expeditori, lucrători ai portului etc. Desigur, faptul că Marea Neagră e blocată a cauzat o situaţie catastrofală. Unii dintre marinari, datorită schimbărilor legislative, au reuşit să iasă din ţară şi să muncească în alte locuri. Însă pentru toţi cei care îşi aveau serviciul în Odesa situaţia a devenit o catastrofă. Introducerea Iniţiativei Cerealiere ne-a ajutat puţin, dar acum şi această oportunitate mică a dispărut. Economia oraşului Odesa este distrusă", a afirmat viceprimarul.

Oleg Brindac susţine că oraşul-port supravieţuieşte din impozitele pe salariile militarilor şi pe sprijinul financiar internaţional.

"Noi supravieţuim cu ajutorul militarilor, impozitele sunt plătite din salariul lor, şi mai primim ajutor internaţional. Veniturile de la impozitul unic au scăzut considerabil. Veniturile de la impozitul pe imobil au scăzut şi ele", a adăugat oficialul.

Portul Odesa este închis complet, accesul în zona portuară fiind interzis atât localnicilor, cât şi turiştilor. Închiderea accesului în perimetrul portului a blocat şi accesul publicului la renumitele scări Potemkin, unul dintre cele mai importante obiective turistice ale oraşului. Scările au fost construite între 1837 şi 1841 şi au o lungime de 142 de metri şi o diferenţă de nivel de 27 de metri.

Odesa este al patrulea oraş ca mărime al Ucrainei din punct de vedere al populaţiei, cu 1.010.500 locuitori la recensământul din 1 august 2015. El s-a dezvoltat în principal ca urmare a activităţilor din port, considerat unul dintre cele mai importante la Marea Neagră.

Citește și: Rușii au distrus aproximativ 60.000 de tone de cereale în ultimul atac lansat în Odesa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com

pixel