A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Însă se întâmplă ca unii dintre angajați să dorească să își ia concediul de odihnă restant din anul 2019 sau cel corespunzator lunilor ianuarie-martie 2020, în perioada în care au fost tăiate salariile.
Întrebarea care se pune este ce se întâmplă cu indemnizația de concediu în condițiile îm care salariul era mai mare față de perioada în care s-a luat decizia reducerii salariilor.
Codul muncii spune la art. 150 alin. 1 că: ”Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă”.
Aliniatul 2 al aceluiași articol prevede că: ”indemnizația de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu”.
Citește și: Prime de Paști. Ce așteptări au angajații din România
Se compară cuantumul indemnizației astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile și indemnizațiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de muncă. Valoarea indemnizației acordate va fi cea mai favorabilă dintre cele comparate.
Astfel, indemnizația de concediu de odihnă acordat în luna aprilie a anului 2020 se calculează ca medie a veniturilor realizate în perioada ianuarie – martie 2020 conform celor mai sus menționate: se totalizează veniturile realizate în cele 3 luni și numărul de zile lucrătoare. Se împarte totalul veniturilor la numărul de zile lucrătoare. Rezultatul reprezintă media zilnică care se înmulțește cu numărul de zile de concediu de odihnă.
Apoi se compară cuantumul indemnizației astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile și indemnizațiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de muncă. Valoarea indemnizației acordate va fi cea mai favorabilă dintre cele comparate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...