Talibanii se alătură uriașei inițiative a Chinei ”Drumul mătăsii”

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Drum în șantier din Afganistan
Drum în șantier din Afganistan
Administrația talibană dorește să se alăture în mod oficial uriașei inițiative de infrastructură ”Drumul mătăsii” a președintelui chinez Xi Jinping și va trimite o echipă tehnică în China pentru discuții, a declarat joi ministrul interimar al comerțului din Afganistan, notează Reuters.

Beijingul a încercat să își dezvolte legăturile cu guvernul taliban de când acesta a preluat puterea în 2021, chiar dacă niciun alt guvern străin nu a recunoscut administrația.

Luna trecută, China a devenit prima țară care a numit un ambasador la Kabul, în timp ce alte națiuni au păstrat ambasadorii anteriori sau au numit șefi de misiune în calitate de însărcinați cu afaceri, care nu implică prezentarea oficială a acreditărilor în fața guvernului.

"Am solicitat Chinei să ne permită să facem parte din Coridorul economic China-Pakistan și din Inițiativa Drumul mătăsii... (și) discutăm astăzi chestiuni tehnice", a declarat ministrul interimar al comerțului, Haji Nooruddin Azizi, într-un interviu acordat Reuters la o zi după încheierea Forumului pe această temă de la Beijing.

"Coridorul economic" pakistanez se referă la uriașa secțiune emblematică a Inițiativei Belt and Road (BRI) din vecinătatea Afganistanului.

Azizi a declarat că administrația va trimite, de asemenea, o echipă tehnică în China pentru a-i permite să "înțeleagă mai bine" problemele care stau în calea aderării sale la inițiativă, dar nu a dat detalii cu privire la ceea ce reține Afganistanul.

Afganistanul ar putea oferi Chinei o multitudine de resurse minerale râvnite. Mai multe companii chinezești operează deja acolo, inclusiv Metallurgical Corp. of China Ltd. (MCC), care a purtat discuții cu administrația talibană, precum și cu guvernul anterior susținut de Occident, cu privire la planurile pentru o mină de cupru potențial uriașă.

"China, care investește în toată lumea, ar trebui să investească și în Afganistan... avem tot ce le trebuie, cum ar fi litiu, cupru și fier", a declarat Azizi. "Afganistanul este acum, mai mult ca niciodată, pregătit pentru investiții".

Întrebat despre discuțiile cu MCC, Azizi a declarat că discuțiile au fost amânate deoarece mina se află în apropierea unui sit istoric, dar că acestea sunt încă în curs de desfășurare. "Compania chineză a făcut o investiție uriașă, iar noi o susținem", a adăugat el.

Investitorii au declarat că securitatea rămâne o preocupare. Gruparea militantă Stat Islamic a vizat ambasadele străine și un hotel popular printre investitorii chinezi din Kabul.

Întrebat despre provocările în materie de securitate, Azizi a declarat că securitatea este o prioritate pentru guvernul condus de talibani, adăugând că, după 20 de ani de război - care s-a încheiat când forțele străine s-au retras și talibanii au preluat conducerea - înseamnă că mai multe părți ale țării sunt sigure.

"Acum este posibil să se călătorească în provincii în care există industrie, agricultură și mine pe care înainte nu se puteau vizita... securitatea poate fi garantată", a adăugat Azizi.

Afganistanul și alte 34 de țări au convenit să colaboreze în ceea ce privește economia digitală și dezvoltarea ecologică, în marja Forumului Belt and Road de miercuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel