Talonul mov de pensie. Sunteți siguri că știți pașii ce trebuie urmați?
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
În principiu, nu ar trebui să fie dificil
În principiu, nu ar trebui să fie dificil
Pensionarii care doresc să primească talonul mov de pensie în format electronic, fie pe e-mail, fie în contul online deschis în portalul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), trebuie să urmeze anumiți pași pentru a beneficia de drepturile cuvenite. 

Probabil mulți pensionari cunosc deja procedura, dar o recapitulare nu strică niciodată și, oricum, pot afla ce trebuie să facă acele persoane care, din diferite motive, nu au avut timp să se intereseze sau nu s-au confruntat cu o astfel de situație. 

Primul pas vizează deschiderea unui cont în sistemul informativ al CNPP. Informarea emisă recnet de CNPP oferă explicații detaliate referitoare la etapele pe care trebuie să îi urmeze pensionarii, dacă doresc să-și primească talonul mov de pensii în format electronic.  

Specific, persoanele care dețin deja un cont în portalul CNPP trebui să completeze și semneze o cerere-tip (ce poate fi descărcată de la finalul articolului), urmând să o transmită prin portal, accesând secțiunea "Depunere cereri și documente" din cadrul meniului "Comunicare cu publicul". Cererea va putea fi adăugată în portal numai prin contul personal. 

Cei care însă nu au un cont deschis, trebuie să parcurgă o serie de pași pentru a obține un cont online, descriși în detaliu aici.

Beneficiarii care optează pentru transmiterea talonului prin e-mail trebuie să acceseze link-ul primit prin e-mail la momentul deschiderii contului în portalul CNPP.

Totodată, în cadrul portalului, instituțiile/societățile/autoritățile publice pot verifica autenticitatea talonului, precizează Avocatnet.

Citește și Cine se poate pensiona în anul 2022

Citește și Pensii calculate greșit. Cum pot fi recuperați banii

Anul trecut s-a stabilit, prin Legea nr. 270/2021, că CNPP va oferi pensionarilor cuponul de pensie în format electronic, doar dacă beneficiarii care primesc pensia în cont curent sau cont de card solicită acest lucru printr-o cerere.

Pensionarii care nu optează pentru transmiterea prin mijloace electronice a talonului mov îl vor primi în continuare în format fizic.

Serviciul de emitere online a talonului de pensie nu este disponibil momentan, deoarece sistemul informatic al CNPP trebuie actualizat, însă persoanele interesate își pot deschide până atunci un cont, informează CNPP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel