Talonul mov de pensie. Sunteți siguri că știți pașii ce trebuie urmați?
Autor: Andreea Craciun | 13 ian 2022, 18:30
În principiu, nu ar trebui să fie dificil
În principiu, nu ar trebui să fie dificil
Pensionarii care doresc să primească talonul mov de pensie în format electronic, fie pe e-mail, fie în contul online deschis în portalul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), trebuie să urmeze anumiți pași pentru a beneficia de drepturile cuvenite. 

Probabil mulți pensionari cunosc deja procedura, dar o recapitulare nu strică niciodată și, oricum, pot afla ce trebuie să facă acele persoane care, din diferite motive, nu au avut timp să se intereseze sau nu s-au confruntat cu o astfel de situație. 

Primul pas vizează deschiderea unui cont în sistemul informativ al CNPP. Informarea emisă recnet de CNPP oferă explicații detaliate referitoare la etapele pe care trebuie să îi urmeze pensionarii, dacă doresc să-și primească talonul mov de pensii în format electronic.  

Specific, persoanele care dețin deja un cont în portalul CNPP trebui să completeze și semneze o cerere-tip (ce poate fi descărcată de la finalul articolului), urmând să o transmită prin portal, accesând secțiunea "Depunere cereri și documente" din cadrul meniului "Comunicare cu publicul". Cererea va putea fi adăugată în portal numai prin contul personal. 

Cei care însă nu au un cont deschis, trebuie să parcurgă o serie de pași pentru a obține un cont online, descriși în detaliu aici.

Beneficiarii care optează pentru transmiterea talonului prin e-mail trebuie să acceseze link-ul primit prin e-mail la momentul deschiderii contului în portalul CNPP.

Totodată, în cadrul portalului, instituțiile/societățile/autoritățile publice pot verifica autenticitatea talonului, precizează Avocatnet.

Citește și Cine se poate pensiona în anul 2022

Citește și Pensii calculate greșit. Cum pot fi recuperați banii

Anul trecut s-a stabilit, prin Legea nr. 270/2021, că CNPP va oferi pensionarilor cuponul de pensie în format electronic, doar dacă beneficiarii care primesc pensia în cont curent sau cont de card solicită acest lucru printr-o cerere.

Pensionarii care nu optează pentru transmiterea prin mijloace electronice a talonului mov îl vor primi în continuare în format fizic.

Serviciul de emitere online a talonului de pensie nu este disponibil momentan, deoarece sistemul informatic al CNPP trebuie actualizat, însă persoanele interesate își pot deschide până atunci un cont, informează CNPP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Fluxul de petrol oprit de ucraineni spre Europa se reia

Rusia se pregătește să reia fluxurile de petrol printr-o...

Rușii caută febril arme pentru războiul cu Ucraina

O navă comercială care face obiectul sancțiunilor...

Un studiu tulburător arată cât de toxică este apa de ploaie

Apa de ploaie de pe Pământ nu poate fi consumată în...

S-a speriat ROBOR de Isărescu? Indicele la trei luni scade

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Alro a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 39%

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de...

Decizii importante pentru români, pe masa Guvernului

Proiectele de acte normative care au fost înscrise pe...

Domino's Pizza s-a făcut de rușine în patria pizzei

Socotelile companiei Domino's Pizza s-au încurcat foarte...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?