Ţara care a decis să închidă băncile pe termen nelimitat. Clienți înarmați jefuiesc sucursalele pentru a-și lua propriii bani

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Ţara care a decis să închidă băncile pe termen nelimitat. Clienți înarmați jefuiesc bănci pentru a-și lua proprii bani / Photo by Andrea Piacquadio
Ţara care a decis să închidă băncile pe termen nelimitat. Clienți înarmați jefuiesc bănci pentru a-și lua proprii bani / Photo by Andrea Piacquadio
Doi deponenți libanezi aparent înarmați și disperați au jefuit bănci pentru a forța accesul la banii lor, care au fost blocați în timpul unei crize financiare naționale.

O femeie înarmată cu un pistol și câțiva asociați au ținut pentru scurt timp ostatici la o sucursală a băncii BLOM Bank din capitala Beirut, înainte de a pleca cu peste 13.000 de dolari în numerar din contul ei, a declarat o sursă de la un grup de apărare a deponenților.

La scurt timp după aceea, în orașul de munte Aley, un bărbat înarmat a intrat într-o sucursală Bankmed și a recuperat o parte din economiile prinse în capcană, înainte de a se preda autorităților, au precizat cei de la Depositors Outcry și o sursă de securitate.

Băncile libaneze au blocat cele mai multe economii ale deponenților de la declanșarea unei crize economice în urmă cu trei ani, lăsând o mare parte a populației în imposibilitatea de a-și plăti produsele de bază.

Într-un fenomen care ilustrează situația dificilă, jafurile de miercuri au avut loc după ce luna trecută un bărbat a jefuit o altă bancă din Beirut pentru a retrage fonduri pentru a-și trata tatăl bolnav.

BLOM Bank a declarat că un client și complicii săi au venit cu un pistol, au amenințat că vor da foc la oameni și i-au obligat pe directorul sucursalei și pe trezorier să scoată bani dintr-un seif, potrivit CNN.

"Nu mai am nimic de pierdut"

Înainte de a se ascunde, femeia, Sali Hafiz, a declarat pentru canalul local de știri Al Jadeed TV că arma era de jucărie și că avea nevoie de bani pentru tratamentul de cancer al surorii sale.

"Nu mai am nimic de pierdut, am ajuns la capătul drumului", a spus ea, precizând că o vizită la directorul băncii, cu două zile înainte, nu a oferit o soluție adecvată.

"Am ajuns la un punct în care aveam de gând să-mi vând rinichiul pentru ca sora mea să poată primi tratament".

BLOM a confirmat faptul că clientul a fost în vizită pentru a-i cere banii pentru tratamentul surorii sale, spunând că i s-a oferit o cooperare totală și i s-a cerut să prezinte documente.

"Tot ce avem sunt acești bani în bancă. Fiica mea a fost forțată să ia acești bani - este dreptul ei, sunt în contul ei - pentru a-și trata sora", a declarat mama ei, Hiam Hafiz, pentru televiziunea locală.

Vasilescu (BNR): S-au adunat atâtea crize, că nu mai știm să le numărăm

Niciodată nu s-au mai adunat atâtea crize laolaltă câte sunt acum, iar cele mai grave şi cele mai importante sunt criza energetică şi dezordinea preţurilor, a declarat, vineri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României.

"Astăzi sunt vremuri speciale sub foarte multe aspecte. Niciodată nu s-au mai adunat atâtea crize laolaltă câte sunt acum. Că nici nu mai ştim să le numărăm. Dar oricum, cele mai grave şi cele mai importante sunt criza energetică şi dezordinea preţurilor, care sunt legate. Iar o bancă centrală, cum este şi Banca Naţională a României, se plasează în acest triunghi alegându-şi foarte bine şi după lege atribuţiile", a spus Adrian Vasilescu, la cea de-a XV-a ediţie a conferinţei internaţionale "Perspectives in Banking and Financial Law".

El a menţionat că a luat ca bază atunci când şi-a pregătit comunicarea un triunghi format din următoarele elemente: legi înţelepte, instituţii puternice şi echipe performante în aceste instituţii.

Nu face nimic de capul lui 

Adrian Vasilescu a precizat că Banca Naţională a României, precum orice bancă centrală din lume, "nu are şefi" şi că singurul şef al unei bănci centrale la această oră în lume este legea.

"Consiliul de conducere al Băncii Naţionale a României nu face nimic de capul lui. Face absolut totul după lege. Iar legea este o instituţie foarte interesantă în România pentru că are o istorie interesantă. Chiar o istorie tumultoasă", a spus Adrian Vasilescu.

Acesta a subliniat importanţa existenţei unei Facultăţi de Drept, precum cea din cadrul ASE, care să fie calată pe dreptul afacerilor.

"Acesta este un lucru foarte important. Îmi amintesc că acum 30 de ani, când începeau să se închege afacerile în România, foarte mulţi judecători importanţi din sistemul instanţelor judecătoreşti habar nu aveau despre problemele afacerilor, deşi la Facultatea de Drept a existat întotdeauna o aplecare spre economie. Dar ce făceam? În anul I economie politică capitalistă, în anul II economie politică socialistă, în anul III contabilitate, în anul IV drept financiar şi cu asta cam se termina. Foarte puţin. Aşa că, repet, e foarte bine că există o asemenea facultate", a declarat Adrian Vasilescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel