Rezultatele a două studii privind programul redus de lucru nu au arătat pierderi de productivitate sau scăderea nivelului serviciilor, în schimb angajații au raportat mai puțin stres și o îmbunătățire a echilibrului dintre viața profesională și cea personală, au declarat cercetătorii Autonomy, un think tank din Marea Britanie, și Asociația Islandeză pentru Democrație Durabilă, într-un raport.
Obținerea unui program mai scurt cu productivitate și niveluri de servicii susținute a presupus regândirea modului în care au fost îndeplinite sarcinile, se mai spune în raport. Aceasta a inclus scurtarea întâlnirilor sau înlocuirea acestora cu e-mailuri, tăierea sarcinilor inutile și rearanjarea schimburilor.
Citește și: Cîțu a pus ochii pe bugetul de asistență socială: 'nu dezvolţi astfel o ţară'
Studiile, desfășurate în perioada 2015-2019, au redus orele la aproximativ 35 pe săptămână de la 40 fără reducerea salariului. Implicând aproximativ 2.500 de lucrători, echivalentul a peste 1% din populația activă a țării nordice, rezultatele au arătat că ”bunăstarea lor a crescut dramatic”, au spus cercetătorii. De atunci, 86% din întreaga populație activă din Islanda a adoptat programul scurt sau poate negocia pentru a face acest lucru.
În Finlanda, prim-ministrul Sanna Marin, în vârstă de 35 de ani, a sugerat că o săptămână de lucru de patru zile merită să fie analizată, spunând că angajații merită unele dintre beneficiile de scădere ale programului de lucru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...