Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Numărul de vehicule electrice cu baterii de pe drumurile norvegiene este pe cale să îl depășească pe cel al mașinilor pe benzină până la sfârșitul acestui an sau la începutul anului 2025, o premieră globală.
Schimbarea a fost determinată de stimulente generoase, acordate în parte datorită bogăției uriașe de petrol și gaze a Norvegiei, relatează Reuters.
Cu toate acestea, analiștii cred că va mai dura câțiva ani pentru ca mașinile electrice cu baterii să depășească numărul de vehicule diesel din Norvegia.
Țara nordică cu 5,5 milioane de locuitori își propune să devină prima națiune care să pună capăt vânzării de mașini noi pe benzină și diesel, până în 2025. Nouă din zece mașini noi vândute la începutul acestui an au fost mașini electrice cu baterii.
Dacă mai multe țări vor urma exemplul Norvegiei, cererea de petrol la nivel mondial ar putea atinge un nivel maxim mai devreme decât se preconizează. Agenția Internațională a Energiei estimează că acest vârf va fi atins înainte de 2030, iar automobilele și camionetele vor reprezenta peste 25% din cererea de petrol.
Cu toate acestea, tranziția Norvegiei nu a fost deloc ieftină, țara scutind aceste tipuri de mașini de taxele impuse mașinilor cu motoare cu combustie internă și investind în infrastructura publică de încărcare a acestora.
Nu mai puțin de 104.590 mașini electrice cu baterii au fost vândute în Norvegia anul trecut.
"Dacă această (tendință) va continua în următoarele 12 luni și având în vedere că vânzările de mașini pe benzină pură sunt neglijabile în prezent, anul viitor pe vremea aceasta vor fi mai multe BEV-uri pe șosele decât mașini pe benzină pură, și probabil înainte de sfârșitul acestui an", a declarat Robbie Andrew, cercetător senior la CICERO, un think-thank pentru schimbări climatice.
Având în vedere că pe drumurile norvegiene circulă cu aproape 370.000 de mașini diesel mai mult față de numărul de mașini electrice, va fi nevoie de trei sau patru ani pentru ca acestea să depășească vehiculele cu motor termic, a declarat Robbie Andrew, cercetător senior la CICERO, un think-thank pentru schimbări climatice.
Cu toate acestea, ponderea mașinilor electrice în totalul vânzărilor a atins un nivel record de 92,1% în ianuarie, potrivit Federației Norvegiene a Drumurilor (OFV).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
Dana Tănase, directorul...
"Make the impossible possible"...
Informare oficial din partea...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...