Ţara în care un doctor sau un inginer câştigă 40 dolari pe lună

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foarte puțin, dar se descurcă
Foarte puțin, dar se descurcă
  • Foarte puțin, dar se descurcă
În ultimii 20 de ani, din Cuba au plecat peste 2 milioane de locuitori, din care în jur de 1 milion s-au oprit la Miami. Mulți au ajuns în Statele Unite înot, alții cu barca sau cu alte mijloace. Mai în glumă, mai în serios, cubanezii spun despre ei că ”au rămas 11 milioane care nu știu să înoate”. 

Ce salarii sunt în Cuba? Un specialist, spre exemplu, adică o persoană cu studii superioare, câștigă 20-27 de dolari pe lună. Pentru fiecare an de vechime se mai adăugă 0,15 dolari. Iar dacă susține și doctoratul, salariul crește cu 2 dolari. Astfel că, pe la 40 de ani, un neurochirurg, inginer sau un șef de departament, spre exemplu, ajunge la 40 de dolari pe lună. În Cuba, salariile depind de stabilitate, de anii petrecuți în aceeași funcție și de atitudinea față de șefi.

Cum se poate trăi cu un astfel de salariu? Păi nu prea e posibil. Aici intervine însă statul, care propune cetățenilor lui talonul de masă. Cantitatea de produse indicată în carnețel nu se dă gratis, dar prețul este foarte mic. Cubanezii beneficiază, astfel, lunar, de 2,5 kilograme de orez, cam un kilogram de zahăr alb sau brut, 300 de grame de fasole neagră, un sfert de litru de ulei, de regulă, de soia, 100 de grame de cafea, o cutie de chibrituri și o pastă de dinți la două persoane.

Banul turistului 

Plus o pâine de 80 de grame pe zi și, săptămânal, produse cu proteine - un copan de pui, un salam sau câteva chiftele de soia. Tot lunar pot primi și cinci ouă. Pește și fructe de mare, cubanezii consumă foarte rar. Pescarii au obligația de a preda tot ce prind statului, care le distribuie ”marfa” la restaurantele și cafenelele turistice, unde o porție de creveți pornește de la 3 dolari.

Citește și Concediaţi pentru că au vândut prea mult

În Cuba circulă două valute - CUC și CUP. La orice bancă, orice punct valutar, se poate efectua schimbul. CUC este considerat banul turistului, CUP fiind moneda locală, națională, de 24 de ori mai ieftină decât CUC, a cărui valoare se apropie de 1 dolar. Având CUP în buzunar, se poate merge la piață, în cafenelele populare, adică mai ieftine, în transportul în comun, etc. Diferența dintre cele două bancnote reprezintă, în Cuba, o modalitate de a câștiga în plus păcălindu-i pe vizitatorii veniți de departe, care nu fac deosebire și plătesc atât cât li se cere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
Cseke Attila
Se dorește o nouă taxă pe țigări
Un cuplu se uită la documente / Foto: Freepik
Grafice / FOTO: Freepik
Munca remote / Foto: Freepik
Tutun / Foto: Freepik
O femeie la cumpărături / Foto: Freepik
Portul Constanța / Foto: kepass / Pixabay
Alexandru Nazare
Lan de grâu / FOTO: Unsplash

România, cel mai mare exportator de grâu moale din UE

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la...

Revolut, pe cale să dea o lovitură istorică

Unicornul european Revolut își ridică miza: vrea...

Chatgpt. Freepik.com

ChatGPT se transformă în browser şi ar putea schimba totul

OpenAI pregătește lansarea unui browser AI care...

Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă
Donald Trump
Contabil / Foto: Freepik
Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Freepik.com
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Foto: NVIDIA
Freepik.com

Dispută europeană pe seama Cubului Rubik

Producătorul Cubului Rubik, înfrânt în instanță: UE...

Freepik.com
Eximbank
Alexandru Nazare la condilul ECOFIN
Cursul valutar al zilei

pixel