Țara unde ceapa a devenit mai scumpă decât carnea
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ceapa ameninţă să devină un nou capitol în criza alimentară mondială  / Foto: Flickr
Ceapa ameninţă să devină un nou capitol în criza alimentară mondială / Foto: Flickr
Prețul cepei a început să crească încă din luna decembrie a anului trecut în Filipine, o situație care, aparent, este greu de înțeles.

Prețul cepei în Filipine este acum unul dintre cele mai mari din lume, după ce o penurie a legumei și inflația au dus la o creștere puternică a prețurilor.

Dar fermierii locali spun că nu beneficiază de pe urma acestui lucru deoarece președintele și secretarul pentru agricultură Ferdinand Marcos Jr. a aprobat importurile de ceapă, o măsură inoportună care a coincis cu recolta locală din februarie, exacerbând criza cepei.

Comisia pentru concurență din Filipine investighează acuzațiile parlamentarilor potrivit cărora ar fi luat ființă un cartel care ar putea sta la baza recentei creșteri a prețurilor la ceapă, avertizând cu amenzi mari și pedepse cu închisoarea.

Agenția antitrust a spus joi, într-o declarație, că "analizează cauza unei astfel de anomalii a pieței în coordonare cu autoritățile de reglementare din sector și cu alte agenții de aplicare a legii".

Prețurile cepei au crescut până la 700 de pesos (12,68 dolari) pe kilogram în decembrie și au rămas mai scumpe decât carnea luna trecută, pe fondul penuriei de alimente de bază care fac parte din orice bucătărie, forțând guvernul să importe pentru a domoli prețurile care au contribuit la ridicarea inflației la cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani.

Întreprinderile care vor fi găsite că au profitat de situație pot fi amendate cu până la 100 de milioane de pesos (1,8 milioane de dolari) și pot face până la șapte ani de închisoare, a declarat agenția.

De atunci, prețurile produselor agricole au scăzut la mai mult de jumătate, deși legislatorii au continuat să investigheze ce a dus la creșterea acestor prețurilor.

Politică și inflație

Ales în iunie anul trecut, președintele Ferdinand Marcos Jr. s-a străduit să își îndeplinească promisiunile din campania electorală de a reduce inflația, care a ajuns la 8,7% în ianuarie, determinată de un salt de 11,2% al prețurilor la alimente, cel mai mare din 2009 încoace.

La fel ca în restul lumii, Filipine trebuie să plătească mult mai mult pentru importurile de energie, dar prețurile tot mai mari la alimentele de bază au devenit cel mai greu de digerat.

Cum spuneam și mai sus kilogramul de ceapă a urcat de la 70 de pesos (1,28 dolari) pe kilogram în aprilie anul trecut la 700 de pesos în decembrie, devenind astfel mai scumpă decât carnea.

În mod ciudat pentru Marcos, care deține, de asemenea, portofoliul agriculturii, penuria de ceapă a provenit în mare parte din întârzierile importurilor. Ceapa importată, cumpărată în principal din India și China, necesită permise sanitare și fitosanitare în scopuri de carantină și biosecuritate.

Recunoscând că o parte din vină o reprezintă planificarea defectuoasă, Marcos a acționat pentru a accelera importurile, iar prețurile au scăzut de la maximele din decembrie, dar prețurile din Manila sunt încă de aproximativ două ori mai mari decât în urmă cu un an.

Frustrarea consumatorilor se limitează deocamdată la glume pe rețelele de socializare, unii considerând că umorul este cea mai bună modalitate de a face față greutăților.

Flori și ceapă pentru Ziua Îndrăgostiților

O mireasă din orașul Iloilo a devenit subiect de discuție după ce a mers la altar cu un buchet de ceapă, în timp ce o florărie din capitală a vândut buchete împodobite cu ceapă și ardei iute pentru Ziua Îndrăgostiților.

"Am vrut să avem un alt tip de aranjament floral (pentru Ziua Îndrăgostiților), mai ales că prețurile la ceapă au crescut și am vrea să ne alăturăm trendului", a declarat pentru Reuters Nhits Evangelista, florarul în vârstă de 25 de ani.

Nu este vorba doar de ceapă. Creșterile abrupte ale prețurilor la ouă și la zahăr au dus, de asemenea, la creșterea costurilor pentru a pune mâncare pe masă.

Din cauza întârzierilor la importuri și a pagubelor provocate culturilor de vremea nefavorabilă, prețul unui kilogram de zahăr aproape s-a dublat față de anul trecut, ajungând la 100 de pesos, ceea ce a afectat companiile de băuturi, în timp ce ouăle, care anul trecut costau 6 pesos bucata, se vindeau acum cu 10 pesos, în timp ce crescătoriile de pui ouă sunt încă afectate de epidemiile de gripă aviară.

Politicienii din opoziție l-au criticat pe Marcos pentru că nu a acționat mai devreme pentru a controla spirala prețurilor, spunând că ar trebui să renunțe la portofoliul agriculturii și să numească un ministru care să se poată dedica acestei sarcini.

Iar fermierii sunt îngrijorați că majorarea tardivă a importurilor va sfârși prin a slăbi prețurile chiar în momentul în care își duc propriile cepe pe piață în timpul sezonului de recoltare din februarie-aprilie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel