Tarife dinamice la electricitate. Ce sunt și cum îi ajută pe consumatori - Explicații de la ANRE
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ce trebuie să știe, în acest sens, fiecare consumator
Ce trebuie să știe, în acest sens, fiecare consumator
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) propune noi modificări în privința facturilor la energie și, în acest sens, a lansat în dezbatere publică un proiect.

Printre noutățile care apar în respectivul document se regăsește și prețul dinamic la energie. Despre ce este vorba a vorbit, la Antena 3 CNN, Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE.

”Noi am pus în dezbatere publică un proiect și toți cei care consideră că sunt impactați sau interesați de acest document ne pot trimite observații sau chiar propuneri de completare, modificare, până la data de 16 decembrie. Este vorba despre un nou regulament de furnizare care vine cu anumite noutăți cum ar fi prețurile dinamice și clientul activ. Acestea sunt noțiuni din legislația europeană, din directive și din regulamentele europene. Asta înseamnă că fiecare client are dreptul să participe la piață. 

Teoretic vorbind

Prețul dinamic este un drept al fiecărui client. La preț dinamic are drept doar consumatorul care are și un smart meter instalat pe care să îl poată folosi. Cei care optează pentru prețul dinamic, clientul decide dacă vrea să beneficieze de prețuri dinamice sau nu, asta înseamnă că practic clientul ar putea să aplice pentru fiecare oră alt preț. Teoretic vorbind. 

Asta ar putea să ajute anumite categorii de clienți și este o condiție pentru a aplica acel mecanism numit răspuns la cerere care este practic participarea clientului final de energie electrică, consumatorul de energie electrică, la echilibrarea pieței”, a explicat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. 

Prețurile noaptea sunt mai mici decât prețurile din timpul zilei tocmai datorită faptului că și cererea este mai mică și piața reacționează la cererea din piață.

În orele de vârf, când prețul este mai mare, dacă consumăm energie electrică, este posibil să plătim mult mai mult”, a mai explicat el la Antena 3 CNN.

Eșalonarea la plată a facturii

Pe de altă parte, conform aceluiași proiect al ANRE, numit Regulament de furnizare a energiei electrice la clienții finali, consumatorii vulnerabili vor putea eșalona plata facturii. Documentul prevede o perioadă de facturare lunară pentru clienţi casnici şi pentru cei preluaţi de către furnizorul de ultimă instanţă, conform Agerpres. 

Alte prevederi care sunt stabilite prin acest regulament vizează formula de calcul al preţului de furnizare a energiei electrice, cu defalcarea componentelor, iar în cazul clienţilor vulnerabili, eşalonarea la plată a facturii, la cererea acestora, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi. Proiectul de Regulament propune, de asemenea, introducerea noţiunii de client activ cu detalierea drepturilor, obligaţiilor, modului de certificare şi de vânzare a energiei electrice produse, regulilor de comercializare a energiei electrice pentru aceşti clienţi.

Proiectul prevede şi actualizarea elementelor obligatorii care trebuie conţinute într-un contract de furnizare încheiat de un furnizor cu un client final, introducerea şi actualizarea conţinutului minim al tuturor facturilor de energie electrică, respectiv informaţiile obligatorii a fi incluse de furnizori în acestea precum şi detalierea şi actualizarea modalităţilor de soluţionare de către furnizor a plângerilor privind facturarea.

Soluționare a plângerilor 

„Clientul nu este obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluţionarea plângerii, iar furnizorul este obligat să analizeze plângerea clientului referitoare la factura emisă indiferent dacă factura a fost sau nu achitată şi să transmită acestuia rezultatul analizei efectuate, în termenele prevăzute în Standardul de performanţă pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, în vigoare”, subliniază ANRE.

Potrivit Autorităţii, proiectul de Ordin pentru aprobarea Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clienţii finali (Proiect de Regulament), supus consultării publice, stabileşte cadrul de reglementare pentru desfăşurarea activităţii de furnizare a energiei electrice la locurile de consum ale clienţilor finali. Prevederile regulamentului se aplică atât clienţilor finali, cât şi furnizorilor de energie electrică, operatorilor de distribuţie a energiei electrice şi operatorului de transport şi de sistem.

Citește și Ajutorul pentru plata facturilor la energie. Dărăban (ACUE): ”Acesta este un risc suplimentar”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...


pixel