Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Printre noutățile care apar în respectivul document se regăsește și prețul dinamic la energie. Despre ce este vorba a vorbit, la Antena 3 CNN, Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE.
”Noi am pus în dezbatere publică un proiect și toți cei care consideră că sunt impactați sau interesați de acest document ne pot trimite observații sau chiar propuneri de completare, modificare, până la data de 16 decembrie. Este vorba despre un nou regulament de furnizare care vine cu anumite noutăți cum ar fi prețurile dinamice și clientul activ. Acestea sunt noțiuni din legislația europeană, din directive și din regulamentele europene. Asta înseamnă că fiecare client are dreptul să participe la piață.
Teoretic vorbind
Prețul dinamic este un drept al fiecărui client. La preț dinamic are drept doar consumatorul care are și un smart meter instalat pe care să îl poată folosi. Cei care optează pentru prețul dinamic, clientul decide dacă vrea să beneficieze de prețuri dinamice sau nu, asta înseamnă că practic clientul ar putea să aplice pentru fiecare oră alt preț. Teoretic vorbind.
Asta ar putea să ajute anumite categorii de clienți și este o condiție pentru a aplica acel mecanism numit răspuns la cerere care este practic participarea clientului final de energie electrică, consumatorul de energie electrică, la echilibrarea pieței”, a explicat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.
”Prețurile noaptea sunt mai mici decât prețurile din timpul zilei tocmai datorită faptului că și cererea este mai mică și piața reacționează la cererea din piață.
În orele de vârf, când prețul este mai mare, dacă consumăm energie electrică, este posibil să plătim mult mai mult”, a mai explicat el la Antena 3 CNN.
Eșalonarea la plată a facturii
Pe de altă parte, conform aceluiași proiect al ANRE, numit Regulament de furnizare a energiei electrice la clienții finali, consumatorii vulnerabili vor putea eșalona plata facturii. Documentul prevede o perioadă de facturare lunară pentru clienţi casnici şi pentru cei preluaţi de către furnizorul de ultimă instanţă, conform Agerpres.
Alte prevederi care sunt stabilite prin acest regulament vizează formula de calcul al preţului de furnizare a energiei electrice, cu defalcarea componentelor, iar în cazul clienţilor vulnerabili, eşalonarea la plată a facturii, la cererea acestora, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi. Proiectul de Regulament propune, de asemenea, introducerea noţiunii de client activ cu detalierea drepturilor, obligaţiilor, modului de certificare şi de vânzare a energiei electrice produse, regulilor de comercializare a energiei electrice pentru aceşti clienţi.
Proiectul prevede şi actualizarea elementelor obligatorii care trebuie conţinute într-un contract de furnizare încheiat de un furnizor cu un client final, introducerea şi actualizarea conţinutului minim al tuturor facturilor de energie electrică, respectiv informaţiile obligatorii a fi incluse de furnizori în acestea precum şi detalierea şi actualizarea modalităţilor de soluţionare de către furnizor a plângerilor privind facturarea.
Soluționare a plângerilor
„Clientul nu este obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluţionarea plângerii, iar furnizorul este obligat să analizeze plângerea clientului referitoare la factura emisă indiferent dacă factura a fost sau nu achitată şi să transmită acestuia rezultatul analizei efectuate, în termenele prevăzute în Standardul de performanţă pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, în vigoare”, subliniază ANRE.
Potrivit Autorităţii, proiectul de Ordin pentru aprobarea Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clienţii finali (Proiect de Regulament), supus consultării publice, stabileşte cadrul de reglementare pentru desfăşurarea activităţii de furnizare a energiei electrice la locurile de consum ale clienţilor finali. Prevederile regulamentului se aplică atât clienţilor finali, cât şi furnizorilor de energie electrică, operatorilor de distribuţie a energiei electrice şi operatorului de transport şi de sistem.
Citește și Ajutorul pentru plata facturilor la energie. Dărăban (ACUE): ”Acesta este un risc suplimentar”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...