Tarife mai mici în România pentru telefonia mobilă de la 1 iulie 2021

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Operatorii de telefonie fixă şi mobilă care activează pe piaţa din România vor reduce, începând cu 1 iulie 2021, tarifele pentru terminarea apelurilor în propriile reţele ca urmare a stabilirii, la nivel european, a unor tarife maxime în acest sens, a anunţat, miercuri, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Astfel, tariful pentru terminarea apelurilor mobile va scădea cu aproape 8% faţă de nivelul actual, până la 0,7 eurocenţi/minut, în timp ce tariful pentru terminarea apelurilor fixe va avea o scădere de aproximativ 20% faţă de nivelul actual, ajungând la 0,078 eurocenţi/minut.

Această măsură de reglementare a fost stabilită de către Comisia Europeană prin Regulamentul Delegat (UE) 2021/654, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la data de 22 aprilie.

Regulamentul Comisiei Europene este obligatoriu şi se aplică direct, fără a necesita transpunere în legislaţia naţională, precizează ANCOM.

Noul tarif stabilit prin Regulamentul Comisiei Europene este în scădere cu aproape 8% faţă de 0,76 eurocenţi/minut, cât este în prezent, şi va fi perceput de către toţi operatorii de telefonie mobilă desemnaţi cu putere semnificativă pe piaţa serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile în propriile reţele publice de telefonie.

Tariful de terminare a apelurilor la puncte mobile în vigoare în acest moment în România a fost stabilit de ANCOM ca medie a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite în statele membre ale Uniunii Europene, pe baza unui model de cost LRIC pur.

Regulamentul Comisiei Europene stabileşte şi tarifele pentru următorii ani, ce se vor aplica şi în România astfel: 0,55 eurocenţi/minut în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2022; 0,4 eurocenţi/minut în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2023; 0,2 eurocenţi/minut de la 1 ianuarie 2024.

În ceea ce priveşte tariful maxim aplicabil pentru terminarea apelurilor fixe, acesta va fi cu aproximativ 20% mai mic faţă de cel actual (0,098 eurocenţi/minut) care se aplică în România de la 1 noiembrie 2020. Tariful în vigoare în acest moment a fost determinat de ANCOM în urma actualizării mai multor parametri ai modelului de calculaţie a costurilor de tip LRIC pur.

Potrivit ANCOM, regulamentul Comisiei Europene prevede o nouă scădere a tarifului maxim pentru terminarea apelurilor fixe de la 1 ianuarie 2022, când va ajunge la 0,07 eurocenţi/minut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel