Tarifele impuse de SUA ar putea determina Apple să-și mute producția din China

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Tarifele impuse de SUA ar putea determina Apple să-și mute producția din China
Tarifele impuse de SUA ar putea determina Apple să-și mute producția din China
Tarifele impuse de SUA ar putea determina Apple să-și mute producția de telefoane din China.

Furnizorii grupului american Apple Inc. vor analiza mutarea producţiei telefoanelor iPhone din China în altă ţară, dacă tarifele impuse de SUA pentru produsele electronice importate vor creşte exploziv, însă deocamdată compania americană nu are planuri referitoare la o mutare, au declarat miercuri pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar. 

Potrivit surselor, furnizorii Apple intenţionează să păstreze modelul actual de producţie chiar dacă autorităţile americane vor introduce taxe vamale de 10% pentru smartphone-urile din China, însă vor reanaliza situaţia dacă preşedintele Donald Trump va decide să introducă tarife vamale de 25%. 

Până acum, telefoanele iPhone, din care majoritatea sunt asamblate de subcontractorul taiwanez Hon Hai Precision Industry Co. la uzinele din China şi livrate la nivel mondial, au fost scutite de războiul comercial dintre primele două economii ale lumii. Însă, luna trecută Donald Trump a declarat pentru Wall Street Journal că ar putea fi impuse tarife vamale pentru smartphone-urile şi laptopurile produse în China, cel mai mare producător mondial de electronice. 

De cât timp își asamblează Apple produsele în China

Grupul american Apple utilizează de mult timp China ca o bază de producţie pentru telefoane iPhone, tablete iPad şi computere Mac. În prezent, lanţul de aprovizionare al Apple include sute de companii, care culminează cu companiile de asamblare Hon Hai şi Pegatron Corp. 

Partenerii care se ocupă de asamblarea produselor Apple nu fac decât să respecte dorinţele grupului american. Mutarea unor părţi din această reţea extinsă de companii ar fi un proces dificil şi de aceea, pentru moment, grupul american a adoptat o poziţie de expectativă. Potrivit unor surse, un partener de la Apple a sugerat deja posibile locaţii alternative de producţie dar compania americană a spus că pentru moment nu este nevoie de o astfel de mutare. 

Însă situaţia ar putea să se schimbe dacă războiul comercial dintre Washington şi Beijing va escalada. Apple, care se confruntă deja cu o diminuare a cererii pentru ultima generaţie de telefoane iPhone, nu este în măsură să îşi permită o majorare a taxelor la produsele electronice importate. 

Un tribunal a interzis comercializarea iPhone. Care este motivul


Analiştii de la RBC au calculat că introducerea unor tarife vamale de 10% ar duce la o scădere cu un dolar a câştigurilor pe acţiune realizate de Apple, dacă toate produsele vândute de Apple în SUA ar fi vizate de aceste taxe iar compania Apple ar absorbi costurile. Însă în scenariul unor tarife de 25%, absorbite de Apple, ar duce la un declin al câştigurilor pe acţiune de aproximativ 2,50 dolari. 

În primii săi ani când a fost numit în fruntea Apple, când era întrebat despre creşterea activităţilor de producţie din SUA, directorul general Tim Cook răspundea spunând că în China există competenţe mai atractive pentru a asambla produsele companiei. În ultimele luni, Tim Cook şi-a modificat punctul de vedere subliniind că unele componente ale telefoanelor iPhone sunt produse în SUA şi ulterior livrate pentru asamblare în China. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel