Țările europene, divizate în privința subvenționării centralelor pe cărbune

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Ce spun unii, ce spun ceilalți
Ce spun unii, ce spun ceilalți
Propunerea Suediei de a extinde subvențiile pentru centralele pe cărbune a divizat Europa, unele țări membre susținând că planul suedez ar slăbi politica promovată de Uniunea Europeană în privința reducerii efectelor schimbărilor climatice.

„Vineri, președinția suedeză a redeschis discuția privind posibilitatea de a subvenționa centralele pe cărbune (...) ceea ce ne surprinde cu adevărat și ar slăbi politica din domeniul luptei împotriva schimbărilor climatice”, a reacționat ministrul Energiei al Luxemburgului, Claude Turmes, înaintea unei reuniuni a miniștrilor energiei din UE la Luxemburg. .

„Avem un număr mare  de țări care vor respinge propunerea președinției suedeze”, a adăugat Claude Turmes după o întâlnire cu omologii săi din 14 țări membre UE.

Şi ministrul Energiei din Belgia, Tinne Van Der Straeten, a avertizat luni că este "inacceptabilă" propunerea de extindere a subvenţiilor pentru centralele pe cărbune. 

"În legislaţia belgiană este deja inclusă obligaţia de a deveni neutri din punct de vedere climatic şi de a avea un declin semnificativ al emisiilor până în 2030 şi 2040. Deci, propunerea nu poate fi acceptată", le-a spus jurnaliştilor oficialul belgian, înaintea reuniunii miniştrilor Energiei din UE.

În schimb, ministrul francez al Energiei, Agnès Pannier-Runacher, a catalogat propunerea suedeză drept „ambițioasă”. 
„Trebuie să ținem cont de realitatea fiecărei țări pentru a garanta capacitatea lor de a furniza energie oamenilor și industriilor lor”, a spus ministrul.

Agnès Pannier-Runacher a făcut declarația, în timp ce Franța a asigurat energia nucleară în factura UE la energia regenerabilă, datorită unui compromis minuțios încheiat cu țările care i s-au opus, cum ar fi Germania și Spania. Suedia deţine până la finalul acestei luni preşedinţia rotativă a UE. 

Schimbări climatice. Un proces istoric a început în Statele Unite

De ce istoric? Pentru că este primul proces privind schimbările climatice din Statele Unite. El s-a deschis în Montana, după ce o un grup de tineri a intentat un proces împotriva statului din nord-vestul SUA, acuzat că le-a încălcat dreptul constituțional la un "mediu curat și sănătos".

Cazul, cunoscut sub numele de "Held v. Montana", este urmărit îndeaproape, deoarece rezultatul lui ar putea sprijini alte procese intentate în întreaga țară, vizând atât industria combustibililor fosili, cât și autoritățile.

Cei 16 reclamanți, cu vârste cuprinse între 5 și 22 de ani, susțin că au avut de suferit din cauza "efectelor periculoase ale combustibililor fosili și ale crizei climatice" - copiii devenind deosebit de vulnerabili la aceste efecte, care nu fac decât să se agraveze.

Principala reclamantă, Rikki Held, a cărei familie deține o fermă în estul statului Montana, a descris modul în care viața lor s-a schimbat radical din cauza incendiilor de pădure, a temperaturilor extreme și a secetei, care lovesc tot mai des acest stat, renumit pentru peisajele sale luxuriante. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Vladimir Putin / Foto: Kremlin
SUA vs China
Muncitor

Germania 2025: Sectoarele cu potențial ridicat de investiții

Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...

Ursula von der Leyen
Bani. Foto: Freepik.com
Știrile dimineții
Document
Foto: Freepik.com
Beijing

Preţurile din China au scăzut pentru a treia lună consecutiv

Preţurile de consum în scădere pentru a treia lună...

Criptomonede / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Pexels.com / Anna Nekrashevich
Inteligența artificială / Foto: Freepik
Radar / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
S&P Global
Google
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Tanczos Barna / Foto: gov.ro

Tanczos Barna cere formarea rapidă a unui guvern responsabil

Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.

Robotul Vulcan / FOTO: Captură ecran
Mașină / FOTO: Freepik

În timp ce industria auto frânează, Ferrari accelerează

Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...

Estimări și calcule / FOTO: Freepik
Bitcoin

Prețul Bitcoin se apropie de 104.000 de dolari

Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...

Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com
Șantierul Naval Damen Mangalia
Tancuri

Germania nu exclude un împrumut comun al UE pentru apărare

O deschidere condiționată pentru finanțare comună.


pixel